De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel gepresenteerd om 60 miljoen slecht geïsoleerde woningen en kantoren te renoveren. Voor het plan dat in de komende tien jaar moet worden uitgevoerd, is 200 miljard euro uitgetrokken.

De verplichte renovatie geldt voor de 30 procent slechtst geïsoleerde gebouwen, grotendeels woningen, in de EU, meldt De Volkskrant. Verbouwingen moet leiden tot minder energieverbruik, waarmee de gebouwen minder bijdragen aan de opwarming van de Aarde. Bovendien gaat de energierekening omlaag.

Als het Europees Parlement akkoord gaat, dan worden bijna dubbel zoveel gebouwen gerenoveerd dan eerder de bedoeling was. De Commissie wilde vorig jaar in het megaklimaatplan Green Deal 35 miljoen gebouwen onder handen nemen.

Lees ook: 11 maatregelen die naar verluidt in Timmermans’ masterplan voor het klimaat staan

F en G zijn de laagste energielabels voor huizen. Volgens De Volkskrant wil de Commissie de indeling aanpassen zodat elke categorie - van A tot en met G- ongeveer 15 procent van de huizen en kantoren in de lidstaten omvat. Vanaf 2027 moeten kantoren met label G verleden tijd zijn, voor huizen zou dat vanaf 2030 moeten gelden.

Het F-label verdwijnt als het aan de Commissie ligt in 2033. Als het plan wordt uitgevoerd wordt 30 procent van de 200 miljoen gebouwen in de EU binnen tien jaar gerenoveerd. Hierna mogen lidstaten zelf bepalen in welk tempo ze de overige 140 miljoen gebouwen verduurzamen, maar in principe moeten alle gebouwen in 2050 klimaatneutraal zijn.

Lees meer over het energielabel: