Vitalik Buterin is niet onder de indruk van de peperdure digitale kunstcollectie genaamd Bored Ape Yacht Club. Die staat symbool voor de opkomst van zogenoemde NFT’s (non-fungible tokens), unieke digitale eigendomscertificaten die op een cryptoplatform worden geregistreerd, en die populair zijn als kunst- en verzamelobjecten.

Opvallend genoeg is de NFT-collectie van Bored Apes gebouwd op het netwerk van Ethereum, waar Buterin medeoprichter van is.

Buterin deelde onlangs zijn zorgen over de obsessie met snelle rijkdom in de cryptowereld. Daarmee doelde hij vooral op het pronken met peperdure NFT’s van Bored Apes, die onlosmakelijk verbonden zijn geraakt met het beeld dat mensen hebben van cryptovaluta. 

“Het gevaar met deze 3 miljoen dollar kostende apen is dat het een ander soort gokken wordt,” vertelt Buterin in een interview van 18 maart aan het blad Time

Beroemdheden als Steph Curry, Jimmy Fallon, en Paris Hilton kochten Bored Ape Yacht Club NFT’s. De goedkoopste exemplaren uit de collectie gaan van de hand voor prijzen van ongeveer 280.000 dollar per stuk, maar een aantal digitale plaatjes van Bored Apes veranderde voor miljoenen dollars van eigenaar.

Bored Ape Yacht Club is nog steeds de best verkopende NFT-collectie op NFT-handelsplatform OpenSea.

Buterin, een van de invloedrijkste figuren in de cryptowereld, richtte Ethereum op in 2015 als een mogelijkheid om blockchain, het digitale logboek van een cryptoplatform, op een nieuwe manier te gebruiken.

Het Ethereum-platform is intussen uitgegroeid tot een gedecentraliseerd systeem waar honderden miljarden dollars in omgaan. Die groei wordt deels gestuwd door de komst van NFT’s op de blockchain van Ethereum.

Het totale verkoopvolume van NFT’s bereikte 23 miljard dollar in 2021. Sinds begin dit jaar koelt oververhitte markt wel wat af. De verkoop daalde omdat de aanhoudende uitverkoop van cryptomunten ook effect heeft op de NFT-markt.

Hoewel hij bepaalde ontwikkelingen binnen de cryptowereld betreurt, haalde Buterin ook de manier aan waarop cryptovaluta worden gebruikt voor donaties aan het door oorlog getroffen Oekraïne. 

“De positieve kant van de situatie in de afgelopen drie weken, is dat veel mensen eraan zijn herinnerd dat het doel van crypto niet is om spelletjes te spelen met afbeeldingen van apen die een miljoen kosten. Het is bedoeld om dingen te doen die zinvol zijn in de echte wereld,” aldus Buterin.

LEES OOK: Donaties in cryptovaluta helpen Oekraïne aan miljoenen voor oorlogsfinanciering