• Het Ethereum-netwerk krijgt donderdag 5 augustus een grote upgrade genaamd EIP-1559.
  • Een deel van de beloning voor miners wordt straks vernietigd, waardoor sommige cryptobeleggers denken dat de waarde van ether kan stijgen.
  • Dit zijn vier dingen die je moet weten over de upgrade.

Op 5 augustus is het zover: de langverwachte upgrade van het Ethereum-netwerk gaat door. Aanvankelijk zou dat op 4 augustus al gebeuren, maar het project liep een dag vertraging op.

De upgrade heeft de naam ‘London hardfork’ en zal uitgevoerd worden op blocknummer 12.965.000 van de Ethereum-blockchain.

Er zullen enkele langverwachte verbeteringen, genaamd Ethereum Improvement Proposals, worden doorgevoerd. De bekendste daarvan is het controversiële EIP-1559.

Wij bespreken vier dingen die je moet weten over de aanstaande upgrade van het Ethereum-netwerk.

1. EIP-1559 moet de transactiekosten voorspelbaarder maken

De transactiekosten op het Ethereum-netwerk zijn astronomisch gestegen sinds begin dit jaar, mede door de toenemende populariteit van decentralised finance, oftewel DeFi. Daarmee worden een reeks gecentraliseerde en gereguleerde financiële instellingen vervangen door gedecentraliseerde systemen en producten die over het algemeen zijn gebouwd op de Ethereum-blockchain.

Ethereum-ontwikkelaars willen de toenemende transactiekosten oplossen met een reeks veranderingen.

In het huidige systeem moeten gebruikers een vergoeding betalen om een transactie door te laten gaan. Ze mogen zelf bepalen hoe hoog die vergoeding in (al is er wel een minimumbedrag). Hoe meer je betaalt, hoe sneller de transactie plaatsvindt. Gebruikers bieden tegen elkaar op.

Dit kan leiden tot flinke kosten, omdat de waarde van ether in euro’s of dollars behoorlijk kan schommelen. Tussen het plaatsen van een transactie en het verwerken ervan, zit enige tijd. Als ether in die periode flink in waarde is gestegen, kan dat leiden tot onvoorziene kosten.

Lees meer: De transactiekosten op het ethereum-netwerk rijzen de pan uit – dit moet je weten over ‘gas fee’ en ‘gas price’

De voorgestelde veranderingen aan het Ethereum-netwerk (EIP-1559) moeten de transactievergoedingen beheersbaar maken. De beloning voor miners wordt opgeknipt in een standaard minimum-fee en een fooi. De minimumvergoeding past zich automatisch aan aan de drukte op het netwerk en de vraag.

Het idee is dat voor gebruikers zo altijd duidelijk is hoe hoog de minimale transactiekosten zijn voordat ze een transactie doen. Als dat te hoog is, kunnen ze wachten tot het zakt.

2. EIP-1559 vernietigt ether – dat kan de prijs opdrijven

De miners krijgen alleen de ether-tokens van de fooi, niet die van de basisvergoeding. Anders zouden ze het basistarief kunstmatig hoog kunnen houden door het netwerk te verstoppen.

In plaats daarvan worden de munten van de basisvergoeding vernietigd. Dat betekent dat er minder ether in omloop komt. Sommige cryptobeleggers denken dat dit leidt tot schaarste waardoor de waarde van de digitale munt zal stijgen.

Of dit echt zo is, is hoogst onzeker. De ether-prijs hangt af van onder meer het transactievolume (dat bepaalt hoe hoog de basisvergoeding is en hoeveel ether er wordt verbrand).

"We zullen pas weten wat het precieze effect zal zijn als de upgrade wordt uitgerold", zegt Ben Edgington, een Ethereum-ontwikkelaar bij het Amerikaanse blockchainbedrijf ConsenSys.

3. Transactiekosten zullen niet per se lager zijn

De transactievergoedingen op het Ethereum-netwerk kunnen dalen na de upgrade. Met een voorspelbaarder basistarief zullen gebruikers waarschijnlijk minder vaak te veel betalen dan bij het huidige systeem waarin de hoogste bieder wint.

Maar EIP-1559 heeft niet als doel om de transactiekosten te verlagen – alleen om ze voorspelbaarder te maken. De basisvergoeding kan stijgen of dalen, afhankelijk van de drukte op het netwerk.

4. Er komen nog grotere veranderingen aan

EIP-1559 is maar een kleine upgrade vergeleken met Ethereum 2.0, een complete herziening van de onderliggende technologie die gepland staat voor begin 2022.

Met Ethereum 2.0 schakelt het netwerk over van de proof-of-work-methode om transacties te verifiëren naar een proof-of-stake-systeem. Dan hoeven miners niet meer grote hoeveelheden rekenkracht in te zetten om nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain, een milieuonvriendelijke bezigheid.

Bij ‘proof of stake’ wordt het goedkeuren van transactie gekoppeld aan de inbreng van een bepaalde hoeveelheid ether (stake) als een vorm van aanbetaling. In ruil daarvoor krijgen deelnemers het recht om transacties op het netwerk te valideren. Degenen die een grotere aanbetaling doen, en dus een grotere ‘stake’ hebben, maken ook meer kans om transacties op het netwerk te mogen goedkeuren en daar een beloning voor te krijgen.

Lees ook‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Ethereum-ontwikkelaars zijn ook bezig met het zogeheten sharding: het opsplitsen van de blockchain in meerdere ketens. Dit moet de transactiesnelheid en de capaciteit van het netwerk flink verhogen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: