• De waarde van de cryptomunt ether steeg deze week tot een nieuw record van ruim 3.500 dollar.
  • Volgens Noelle Acheson van Coindesk is er sprake van meer dan alleen een hype en is de groei gebaseerd op solide uitgangspunten.
  • Zo gaat het ethereum-netwerk binnenkort op de schop en hebben beleggers een beter begrip van ethers rol in gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Ether, de cryptomunt die hoort bij het blockchainnetwerk van ethereum, bereikte deze week een nieuw recordniveau.

Dinsdag piekte de waarde van ether op ruim 3.500 dollar, volgens de website Coinmarketcap.com die de prijzen op verschillende handelsfora bijhoudt.

Daarmee is de op een na belangrijkste digimunt dit jaar ruim 350 procent in waarde gestegen. Dat is een stuk meer dan de bitcoin, die sinds 1 januari 2021 bijna in waarde is verdubbeld.

Lift ether mee op de cryptohype? Niet helemaal, zegt onderzoeksdirecteur Noelle Acheson van Coindesk. Er zijn gegronde redenen voor de waardestijging van ether.

Ze geeft toe dat er waarschijnlijk beleggers zijn die in zijn gestapt toen de grens van 3.000 dollar in zicht was. Dit dreef de waarde van ether verder op. Maar de stijging is niet te vergelijken met de cryptokoorts die in 2017 ontstond bij particulieren.

"Deze keer zijn meer professionele beleggers van de partij. En particulieren zijn over het algemeen beter geïnformeerd over de cryptomarkt", zei Acheson tegen Insider.

Toen ether in 2017 de mijlpaal van 1.000 dollar bereikte, twee jaar na de lancering van de munt, was deze groei vooral een bubbel. Er waren nog maar weinig applicaties gebouwd op het ethereum-netwerk, zegt Acheson.

Ethereum is een drijvende kracht achter DeFi

Anno 2021 is dat anders, vertelt de Coindesk-onderzoeker. "Nu is ethereum een drijvende kracht achter DeFi".

DeFi is een afkorting van decentralized finance. Daarmee worden een reeks gecentraliseerde en gereguleerde financiële instellingen vervangen door gedecentraliseerde systemen en producten die over het algemeen zijn gebouwd op de ethereum-blockchain.

Lees meer: 6 cryptotokens die de potentie hebben om de klassieke financiële industrie op te schudden

Acheson benadrukt dat de kracht van ethereum veel beter begrepen wordt door beleggers in vergelijking tot 2017.

De waarde van ether zal naar verwachting nog verder stijgen. Beleggers maken zich klaar voor een geplande upgrade van het ethereum-netwerk naar 'Ethereum 2.0'. Dit maakt het netwerk beter schaalbaar, legt Acheson uit.

Ze waarschuwt wel dat het verbeteren van het netwerk en de adoptie van ether door traditionele financiële partijen niet garandeert dat de cryptomunt eindeloos zal blijven groeien.

[activecampaign form=28]

Lees meer over beleggen in cryptomunten: