De wereld telt inmiddels honderden cryptomunten – digitale valuta die via decentrale computernetwerken buiten overheden om worden beheerd. Maar er zijn er slechts een paar die er echt toe doen.

Bitcoin is de bekendste cryptomunt. Maar in 2017 is ethereum als sterke tweede opgekomen.

Het twee jaar oude ethereum maakt gebruik van dezelfde technologie als bitcoin: de blockchain. De 23-jarige Russische programmeur Vitalik Buterin bouwde een platform boven op de technologie, zodat programmeurs makkelijk nieuwe toepassingen van de blockchain-technologie kunnen ontwikkelen. Denk aan het regelen van betalingen, het versturen van berichten of het afsluiten van slimme contracten die tussenpersonen als een notaris overbodig maken.

Bij het blockchain-platform hoort ook een digitale munt –  ethereum – die een geduchte concurrent is geworden voor bitcoin. Met alle groeistuipen die daarbij horen, zoals afgelopen week bleek uit een flashcrash van ethereum.

Business Insider zet de belangrijkste ontwikkelingen rond bitcoin en ethereum dit jaar neer in drie grafieken


1) De koers van ethereum ging ruim 30 keer over de kop, bitcoin ‘slechts’ 1,4 keer.

Dinsdagmiddag ging het overigens weer wat harder bergafwaarts met ethereum: de koers zakte naar ongeveer 223 dollar; bitcoin noteerde op 2362 dollar.


2) De marktwaarde van bitcoin is nog ongeveer 15 miljard dollar hoger dan die van ethereum (bedragen in $ miljoen)


3) Het dagelijks handelsvolume van bitcoin en ethereum gaat gelijk op en bedraagt ongeveer 1,5 miljard dollar (bedragen in $ miljoen)


LEES OOK: De flashcrash van ethereum leverde een handelaar $1 miljoen op

MIS OOK NIET: Bitcoin is een bubbel, maar we willen er om deze redenen toch in ‘beleggen’

Lees ook op Business Insider