De digimunt ethereum kreeg woensdagavond te maken met een extreme koersdaling. Op het handelsforum GDAX kelderde de waarde van de ethereum in een paar minuten van meer dan 300 dollar naar slechts 13 dollar, een zogenoemde flashcrash.

Later steeg de digitale munt weer naar zijn oorspronkelijk niveau van boven de 300 dollar.

GDAX is een groot Amerikaans handelsplatform waar je bitcoin, ethereum en andere cryptovaluta kunt kopen en verkopen. Woensdagavond rond half negen Nederlandse tijd zag het bedrijf de koers van ethereum zonder aanwijsbare reden scherp dalen. Daarop zette Coinbase, de eigenaar van het handelsplatform, de handel in ethereum stop.

Later kwam GDAX met een verklaring voor de koersdaling. Er is geen sprake van een hack of illegale praktijken, laat onderdirecteur Adam White weten.

Een handelaar bood voor meerdere miljoenen dollars aan ethereum te koop aan op het platform. Daardoor werd er in korte tijd een groot aantal transacties uitgevoerd op GDAX, waarbij de bied- en laatprijzen fors uiteen begonnen te lopen, van 224 tot 318 dollar.

Dit leidde tot een kettingreactie van automatische verkooporders van mensen die van hun ethereum afwilden als de koers onder een bepaald niveau komt. Zo kon de cryptomunt tijdelijk verhandeld worden voor nog geen 0,10 dollar.

Winst van een miljoen dollar

Op professionele beurzen als Euronext en de New York Stock Exchange leggen alarmprocedures de handel stil in aandelen die ongebruikelijk snel dalen, maar bij GDAX lijkt zo’n automatische rem niet ingebouwd. Op het forum Reddit klagen gebruikers over verliezen van duizenden dollars door de flashcrash.

Anderen hebben juist geluk. Zo deelde John DeMasie een screenshot van een handelsscherm op StockTwits waarop te zien is dat iemand ruim 3.800 ethereum heeft gekocht tegen een prijs van 0,10 dollar. Nu de koers weer is gestegen tot het oude niveau is dat meer dan 1 miljoen dollar waard.

Opmars van ethereum

De problemen bij GDAX komen op het moment dat ethereum aan een enorme opmars bezig is. Het aantal dagelijkse transacties is sinds 1 maart vervijfvoudigd tot meer dan 300.000 op 20 juni. De koers klom in dezelfde periode van 17 dollar naar bijna 340 dollar, met pieken van boven de 400 dollar.

Het twee jaar oude ethereum maakt gebruik van dezelfde technologie als bitcoin: de blockchain. De 23-jarige Russische programmeur Vitalik Buterin bouwde een platform boven op de technologie, zodat programmeurs makkelijk nieuwe toepassingen van de blockchain-technologie kunnen ontwikkelen. Denk aan het regelen van betalingen, het versturen van berichten of het afsluiten van slimme contracten die tussenpersonen als een notaris overbodig maken.

Bij het blockchain-platform hoort ook een digitale munt, die een geduchte concurrent is geworden voor bitcoin. De marktkapitalisatie (het aantal munten in omloop maal de huidige prijs) van ethereum bedraagt inmiddels 31 miljard dollar. Daarmee is de cryptomunt na de bitcoin de waardevolste digitale munt ter wereld.

Initial coin offerings

De vraag is of het jonge platform de enorme toename in activiteit aankan. Meerdere handelsfora, waaronder Bitfinex, BTC-e, CEX.io en ShapeShift, hebben de afgelopen dagen de handel in ethereum beperkt of hadden te kampen met storingen.

De lancering van nieuwe blockchain-toepassingen op het ethereum-platform speelt daarbij mogelijk een grote rol. Daarbij wordt telkens een nieuwe cryptomunt uitgegeven. Via deze zogeheten initial coin offerings halen nieuwkomers tientallen miljoen dollars op met crowdfunding.

Zo werd deze week Status gelanceerd, een combinatie van een digitale portemonnee en een berichtendienst gebouwd op het ethereum-platform, met apps voor iOS en Android. Status haalde in een dag meer dan 100 miljoen dollar op met hun initial coin offering. 

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. In de eerste uren werden duizenden transacties vertraagd of geweigerd. De instroom van vele nieuwe ethereum-gebruikers deed het platform piepen en kraken.

LEES OOK: Bitcoin is een bubbel, maar we willen er om deze redenen toch in ‘beleggen’