Het aantal actieve gebruikers van cryptoplatform Ethereum is het afgelopen kwartaal met meer dan 36 procent gestegen, meldt beleggingsplatform BestBrokers. Dat komt deels door de langverwachte technische update die bekend staat als The Merge’, maar dat is niet de enige verklaring.

Het is de eerste toename van het aantal actieve gebruikers sinds het laatste kwartaal van 2021, toen de koersen van zowel de bitcoin als ether een recordhoogte bereikten.

Volgens BestBrokers betekenen meer gebruikers een groter handelsvolume en kan dat positief uitpakken voor de koers van ether, de cryptomunt die bij het Ethereum-platform hoort. Vooralsnog is daar niet veel van te zien, want de koers van ether is sinds medio september met zo’n 20 procent gedaald.

‘The Merge’ werd op 15 september afgerond. Ethereum stapte toen voor het goedkeuren van transacties over van de zogenoemde proof-of-work verificatiemethode naar proof-of-stake. Dat houdt onder andere in dat het Ethereum-netwerk meer transacties in een korter tijdsbestek kan verwerken, waarbij veel minder energie nodig is.

In het derde kwartaal van dit jaar nam het aantal gebruikers van het Ethereum-platform toe van bijna 12,5 miljoen naar bijna 17 miljoen. “De Ethereum 2.0 update heeft slechts drie weken geleden plaatsgevonden” zegt analist Alan Goldberg van BestBrokers. “Dat heeft zeker tot meer interesse in het Ethereum-netwerk geleid, maar kan niet de enorme stijging verklaren.”

Infographic: BestBrokers
Infographic: BestBrokers



Volgens Goldberg komt de toeloop naar Ethereum ook door de ingestorte cryptomarkt, want beleggers zien daardoor kansen. Ether is dit jaar 58 procent minder waard geworden. “Cryptomunten zijn een beleggingsmogelijkheid en veel individuele beleggers zien koopkansen”, zegt Goldberg.

De grote stijging van het aantal actieve gebruikers van Ethereum geeft volgens BestBrokers duidelijk aan dat er potentieel is voor een positieve ommekeer op de cryptomarkt.

LEES OOK: Jack Dorsey en Vitalik Buterin kibbelen al maanden over de vraag of de bitcoin of Ethereum beter is: dat begon zo

 Op 20 oktober 2022 op 20.00 uur is Business Insider Live: Crypto! terug met een nieuwe aflevering. Dit keer gaan we in op strategieën om te beleggen in tijden van stijgende inflatie en een dreigende recessie. Welke beleggingsstrategieën heb je tot je beschikking en welke rol speelt crypto? Hoe kun je navigeren in stijgende en dalende markten? En hoe selecteer je blockchainprojecten met echte waarde? Kijk hier voor meer informatie.