De bitcoin heeft dinsdagochtend een nieuw recordniveau aangetikt op iets meer dan 68.000 dollar. Crypomunt ether, de nummer twee op de cryptomarkt, bereikte maandag al een nieuw recordniveau een steeg dinsdagochtend nog iets verder naar een niveau van 4.800 dollar.

De opmars van ether is mede te danken aan een beperking van het aantal ether-tokens in omloop. Daarnaast profiteert de cryptomarkt in brede zin van een toestroom van beleggingsgeld, die ook de waarde van de bitcoin omhoog stuwt.

Deze koersstijgingen van maandag en dinsdag hebben ervoor gezorgd dat de waarde van de gehele cryptovalutamarkt voor het eerst het niveau van 3.000 miljard dollar heeft overtroffen. Dat is ongeveer gelijk aan de omvang van de Britse economie.

De bitcoin is bijna 1.300 miljard dollar waard en ether, de munt die bij het Ethereum-netwerk hoort, heeft een marktwaarde van 569 miljard dollar. Sinds de start van dit jaar is de bitcoin met ongeveer 136 procent in waarde gestegen, terwijl ether een nog veel sterkere opmars van 540 procent heeft gemaakt.

De recente koersontwikkeling van ether hangt mede samen met de snelheid waarmee tokens op het Ethereum-netwerk vernietigd worden, zodat er minder ethermunten in omloop komen.

Volgens Freddie Evans, handelaar van het Britse GlobalBlock, verdwenen er sinds de belangrijke technologische EIP-1559-update van het Ethereum-platform meer dan achthonderdduizend ethermunten uit de circulatie.

"De koers van ether stijgt vanwege de aanhoudende vermindering van het aanbod van tokens", zegt Evans. "Verder speelt mee dat het Ethereum-platform naar verwachting in het komende jaar overschakelt naar een verificatiemodel van transacties dat een stuk minder energie-intensief is en het energieverbruik van Ethereum met 99 procent zal verlagen."

ETF's voor ether komen eraan

Wat ether ook in de kaart kan spelen is dat vermogensbeheerders werken aan de introductie van beursgenoteerde beleggingsfondsen (ETF's), waar institutionele beleggers geld in kunnen stoppen zonder dat ze direct ether hoeven te kopen. Analisten van Bloomberg voorspelden vorige week dat de eerste ETF's het licht zullen zien in het eerste kwartaal van 2022.

Evans van GlobalBlock merkt ook op dat er recent weer een sterke groei is van particuliere beleggers die zich op de cryptomarkt storten. De app van handelsplatform Coinbase was vorige week in de Verenigde Staten de meest gedownloade app.

"De interesse in crypto blijft maar groeien en dat zie je terug in de koersen van cryptomunten", aldus Evans.

De waardestijging van ether voedt de speculatie dat deze cryptomunt mogelijk de marktwaarde van de bitcoin gaat overtreffen in de komende periode. In de cryptowereld wordt dit 'The Flippening' genoemd, waarbij de meningen verschillen over het realiteitsgehalte van dit scenario.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: 7 crypto-experts laten hun licht schijnen over ‘The Flippening’: wat gebeurt er met de cryptomarkt als ether groter wordt dan de bitcoin?