• Meer dan 140 miljoen dollar aan cryptomunt ether is vernietigd, sinds de upgrade van het transactiekostensysteem op 5 augustus.
  • Veel beleggers zijn blij met de veranderingen. De koers van ether steeg zo’n 17 procent sinds de upgrade.
  • Toch blijft ook de nummer twee op de cryptomarkt volatiel. Ether verloor tussen mei en juni de helft van zijn waarde.

Meer dan 144 miljoen dollar aan ether is vernietigd sinds de herziening van het transactiesysteem van het Ethereum-netwerk op 5 augustus. Volgens Watch the Burn zijn er tot afgelopen zondag meer dan 45.799 ether tokens vernietigd.

De upgrade van het Ethereum-netwerk, genaamd EIP-1559, veranderde de manier waarop transactiekosten berekend worden.

Upgrade Ethereum-netwerk vernietigt ether

Veel beleggers verwelkomden de herziening met open armen, omdat EIP-1559 een zogeheten ‘fee burn’ introduceert in het netwerk. Gebruikers betalen nu basiskosten, een minimumvergoeding, om een transactie te laten plaatsvinden op het Ethereum-netwerk, plus een commissie voor degenen die het goedkeuren van transacties faciliteren.

In het oude Ethereum-systeem moesten gebruikers een vergoeding betalen om een transactie door te laten gaan. Hoe meer je betaalde, hoe sneller de transactie plaatsvond. Dit dreef de transactiekosten sterk op, omdat gebruikers tegen elkaar opboden.

Langere wachttijden bij transacties zorgden ervoor dat gebruikers veel geld konden verliezen, als de koers van ether in de tussentijd een forse beweging maakte.

In het nieuwe systeem ontvangen 'validators', degenen die transacties op het netwerk goedkeuren, nog wel een aparte commissie, maar wordt de betaalde basisvergoeding niet meer uitgekeerd aan de 'validators.' In plaats daarvan wordt de basisvergoeding die gebruikers betalen vernietigd. Dat betekent ook dat er minder ether in omloop komt dan voorheen.

Beleggers hopen dat 'fee burnen' leidt meer schaarste en een hogere koers van ether.

Schaarste zorgt voor waardestijging ether

Beleggers zijn blij met de veranderingen op het Ethereum-netwerk. Bij de upgrade van begin augustus was ether nog 2.700 dollar waard. Maandag was dat zo'n 3.200 dollar.

"Een grote herziening van Ethereum moet op de lange termijn positief uitpakken voor de toekomst van deze cryptovaluta", schrijft analist Edward Moya van handelsplatform Oanda in een reactie. "De snelheid waarmee nieuwe tokens gemaakt worden, is naar beneden gebracht en dat helpt met het creëren van schaarste."

Toch blijft ether zeer beweeglijk en is de koers van deze en andere cryptomunten onvoorspelbaar. Het token was in mei 4.100 dollar waard, voordat de waarde van ether in juni halveerde.

Financiële toezichthouders hebben meermaals gewaarschuwd dat mensen die in cryptovaluta beleggen een groot risico nemen met hun vermogen en erop beducht moeten zijn dat ze al hun geld kunnen verliezen.

LEES OOK: Techmiljardairs Elon Musk en Mark Cuban vinden de volatiele dogecoin geschikt als betaalmiddel – koers stijgt in week 35%