• Cryptomunt ether is dit jaar 27 procent meer waard geworden en presteert daarmee beter dan de bitcoin, die met 20 procent steeg.
  • De winst van de op-een-na-grootste cryptomunt komt vooral door de hoop dat er ook beursgenoteerde beleggingsfondsen (ETF’s) voor ether goedgekeurd worden door de Amerikaanse toezichthouder SEC.
  • De koers van ether schommelt momenteel rond 2.980 dollar, nadat dinsdag kortstondig de grens van 3.000 dollar werd doorbroken.
  • Lees ook: Van alle bitcoins in omloop zit nu 3,5% in bitcoin-ETF’s: de hoop is dat dit nog meer wordt

Cryptomunt ether profiteert volop van de hype rond crypto-ETF’s. Dat zijn beursgenoteerde beleggngsfondsen waarmee beleggers indirect blootstelling krijgen aan cryptovaluta, zonder daar direct in te hoeven beleggen.

De op-een-na-grootste cryptomunt van de wereld is dit jaar al 27 procent meer waard geworden en daarmee presteert ether beter dan de bitcoin, die met 20 procent steeg. De koerswinst voor ether wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de hoop dat er ook ether-ETF’s worden door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC

In 2023 liep de bitcoin juist vooruit op andere cryptomunten.

De koers van ether schommelt momenteel rond 2.980 dollar, na dinsdag kortstondig door de grens van 3.000 dollar te zijn gebroken.

De bitcoin werd donderdag voor ruim 51.000 dollar verhandeld. De marktkapitalisatie van de bitcoin kwam afgelopen week voor het eerst in ruim twee jaar weer boven de 1.000 miljard dollar uit.

In januari werden er ETF's voor de bitcoin goedgekeurd in de Verenigde Staten. Deze spot-ETF's volgen de prijs van de bitcoin op de voet, terwijl eerdere ETF's werkten met futurecontracten voor de bitcoin.

Sinds de goedkeuring van de spot-ETF's is voor de bitcoin er meer dan 5 miljard dollar in de fondsen gestopt. En dat enthousiasme is nu dus overgeslagen naar ether.

De totale omvang van de cryptomarkt ligt voor het eerst sinds april 2022 weer boven de 2.000 miljard dollar.

Er zijn al aanvragen gedaan voor een ether-ETF door onder meer VanEck en Ark 21Shares. Volgens de bank Standard Chartered kan de goedkeuring in mei rond zijn. Analisten van Bernstein denken dat de kans fifty-fifty is dat de ETF's zullen worden goedgekeurd.

LEES OOK: Een koersstijging van 1.000%: zo presteerden de 10 grootste cryptomunten in 2023