Nieuwe beleggingsfondsen waarmee de koers van de bitcoin direct gevolgd kan worden, bezitten samen 692.939 bitcoins. Dat komt neer op 3,5 procent van alle bitcoins in omloop. Het gaat hierbij om zogenoemde spot ETF’s (exchange traded funds)

Er zijn momenteel 19,63 miljoen bitcoins in omloop. De technische opzet van de bitcoin is zo geregeld dat er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop zullen komen.

De lancering van bitcoin-ETF’s vorige maand opende de sluizen voor institutionele beleggers om gemakkelijk blootstelling te krijgen aan de bitcoin, zonder dat ze direct bitcoins hoeven aan te schaffen via de blockchain, ofwel het digitale logboek waarom het bezit van bitcoins wordt vastgelegd. Handelen op de blockchain gaat relatief traag en is een complex proces.

De iShares Bitcoin Trust heeft de hoogste instroom gezien en had maandag 4,4 miljard dollar aan vermogen, terwijl de Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF op de tweede plaats staat met 3,7 miljard dollar aan vermogen.

"Ik denk dat dit een indicatie is van de populariteit van de bitcoin als beleggingscategorie", zei topman Michael Saylor van softwarebedrijf MicroStrategy maandag tegen tv-zender CNBC. "Er is al tien jaar inhaalvraag. Beleggers hebben gewacht op deze ETF's en nu hebben grotere vermogensbeheerders eindelijk toegang tot de bitcoin."

Bitcoin-fans hopen dat koers verder stijgt

Saylor is met zijn bedrijf al jaren een grote belegger in de bitcoin en heeft als zodanig veel baat bij hogere koersen voor de cryptomunt. Zijn bedrijf MicroStrategy kan sterk profiteren van een stijging van de bitcoin, aangezien de onderneming 190.000 bitcoins bezit met een waarde van ongeveer 9,4 miljard dollar.

De vraag naar bitcoin ETF's kan de verhouding tussen vraag en aanbod voor de bitcoin gunstig beïnvloeden, denkt Saylor.

Deze week is de bitcoin tot iets boven de 50.000 dollar gestegen in een nieuwe golf van enthousiasme over de cryptomunt.

In totaal hebben de elf bitcoin ETF's die vorige maand werden goedgekeurd door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, tot nu toe meer dan 10 miljard dollar aan beleggingen aangetrokken, exclusief de al bestaande Grayscale Bitcoin Trust.

De Grayscale Bitcoin Trust werd vorige maand omgezet in een ETF, met een vermogen van ongeveer 28 miljard dollar. Sindsdien is er ongeveer 5 miljard dollar weggestroomd uit het fonds van Grayscale.

LEES OOK: Bitcoin stijgt tot boven de $50.000 – dat biedt perspectief op stijging naar $100.000 dit jaar, volgens analist