• De voorzitter van de Europese Commissie kreeg geen stoel bij een vergadering, maar haar mannelijke vergaderpartners konden wel meteen gaan zitten.
  • Op een video is een onzekere Ursula von der Leyen te zien terwijl de Turkse president Erdogan en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel plaatsnemen in hun stoelen.
  • Leden van het Europees Parlement reageren woedend op de video.

De hoogste ambtenaar van de Europese Unie stond erbij en keek ernaar terwijl twee mannelijke vergaderpartners plaatsnamen in vergulde stoelen tijdens een bezoek in Ankara.

Op videobeelden is te zien hoe de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel plaatsnemen in stoelen terwijl voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen onzeker toekijkt.

Ze beweegt haar rechterhand om aan te geven dat ze niet zeker weet waar ze moet gaan zitten tijdens de vergadering die dinsdag is gehouden. 

Uiteindelijk krijgt ze een plek on een bank aangeboden, volgens een schatting van The Washington Post op ongeveer drie meter afstand van de twee mannen. 

Von der Leyen zit ongemakkelijk op de bank, terwijl de mannen op hun stoelen blijven zitten. 

Bekijk het bewuste moment hier:

Op beelden van de ontvangst is te zien dat Von der Leyen aanvankelijk moet blijven staan terwijl Erdogan en voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders Charles Michel plaatsnemen in het middelpunt van de ruimte. Ze vraagt daarvoor aandacht met een nadrukkelijk “ehm”. Even later zit ze tegenover Erdogans buitenlandminister op de bank.

Europese parlementsleden reageerden boos op de beelden. 

Zo twitterde het Duitse parlementslid Sergey Lagodinsky dat de relatie tussen Turkije en Europa er zo niet uit hoort te zien”.

D66-Europarlementariër en fractievoorzitter Sophie in ’t Veld twitterde hier ook over. Ze vraagt zich af waarom Charles Michel zich stilhield: 

Een vertegenwoordiger van de EU vertelde later aan Euronews-verslaggever Shona Murray dat Von der Leyen “er de voorkeur aan gaf” om de stoel aan Michel te geven, maar ze voegde hieraan toe dat ze een “exact even” prominente zitplaats had moeten krijgen als de twee mannen. 

De Commissievoorzitter was volgens de woordvoerder “duidelijk verrast”, maar besloot door te gaan met het gesprek dat ze met de Turkse president wilde voeren. Ze sneed onder meer vrouwenrechten aan.

De commissie zelf zal de kwestie niet opspelen, zegt de woordvoerder. “Dit moet de inhoud van de reis niet overschaduwen.” Maar dat betekent volgens hem niet dat het onbelangrijk is. De commissie gaat na hoe een situatie als deze in de toekomst kan worden voorkomen. Von der Leyen had geen protocolspecialist mee naar Ankara vanwege de coronabeperkingen.

Op foto’s van eerdere ontmoetingen hadden de voorgangers van Michel en Von der Leyen plaatsen aan weerszijden van Erdogan, op gelijke voet. Bij het bezoek dat Von der Leyen en Michel vorig jaar aan Erdogan brachten, zitten ze naast elkaar aan tafel. Het is wel Michel die tegenover de Turkse president zit.


LEES OOK: De crash van de Turkse lira is een symbool van falend monetair beleid onder druk van Erdogan