• Nederlanders zijn flink meer geld kwijt aan hun energierekening. Een gemiddeld huishouden zag de energierekening in de eerste helft van dit jaar met 360 euro stijgen, zo stelt Pricewise.
  • De sterke toename is volgens de vergelijkingssite te wijten aan de oplopende gastekorten en de kostbare opwekking van stroom.
  • Volgens een energiespecialist is het tijd dat de Nederlandse overheid het voorbeeld van andere overheden volgt en gezinnen met lagere inkomens tegemoetkomt.

Nederlanders zijn flink meer geld kwijt aan hun energierekening. Vergelijkingssite Pricewise heeft uitgezocht dat een gemiddeld huishouden de energierekening in de eerste helft van dit jaar al met 360 euro zag stijgen. Ten opzichte van vorig jaar was de stijging zelfs meer dan 500 euro.

Als gevolg gaat bij drie op de tien Nederlanders nu al 10 procent van het inkomen naar de energierekening, zo stelt Pricewise op basis van een peiling onder 1.000 mensen. Hetzelfde aantal geeft aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen.

De sterke toename is volgens Pricewise te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom. Eerder constateerde Pricewise al dat de vraag naar gas groter is dan het aanbod. Ook de opwekking van elektriciteit is erg duur omdat er lange tijd relatief weinig zon en wind was.

Pricewise gaat bij zijn berekeningen uit van de prijzen voor een eenjarig vast contract met een verbruik van 3.500 kilowattuur aan stroom en 1.500 kubieke meter gas. De gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit. Het tarief voor stroom bereikte het hoogste punt sinds 2009, aldus Pricewise.

De overheid moet ingrijpen, aldus een expert

Energiespecialist Tomas Bleker van de prijsvergelijker is daarnaast somber in een vooruitblik voor de komende tijd, zegt hij in een verklaring. "Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een hele dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari een verhoging tegemoetzien."

Zelfs een zachte winter helpt volgens Bleker maar beperkt. “Een zachte winter zorgt voor minder gasverbruik. Maar ondanks een lager verbruik van huishoudens, zal de schaarste van gas aanhouden, met hoge tarieven tot gevolg. Een zachte winter zal de toename in kosten dus hooguit wat drukken, maar dat er opnieuw een prijsstijging aankomt is onvermijdelijk.”  

"De situatie wordt steeds nijpender voor gezinnen die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen", zegt Bleker. "In andere landen zie je dat de overheid hen tegemoetkomt. Zoals in Spanje, waar de btw op energie tijdelijk is verlaagd van 21 procent naar 10 procent. Onze hoop is dat de Nederlandse overheid dit voorbeeld volgt en tijdens Prinsjesdag een passende oplossing presenteert die energiearme gezinnen tegemoetkomt."

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Stijging prijzen CO2-uitstoot slechts deels verantwoordelijk voor hogere energierekening, zegt Timmermans bij verdediging van zijn Green Deal