• Prijzen voor stroom en gas zitten al een tijdje flink in de lift.
  • Dat komt deels door krapte in het aanbod, maar ook doordat de prijzen stijgen op de Europese markt voor emissierechten van CO2.
  • Volgens eurocommissaris Frans Timmermans moet Europa juist doorzetten met de Green Deal om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Prijzen voor stroom en gas zitten al een tijdje flink in de lift. Dat komt deels door krapte in het aanbod, maar ook doordat prijzen stijgen op de Europese markt voor emissierechten van CO2.

Sinds februari dit jaar is de prijs voor een ton CO2-uitstoot bijna verdubbeld naar ruim 60 euro. Dit bekent dat bijvoorbeeld kolen en gas die worden ingezet voor de opwekking van stroom duurder worden.

Op de consumentenmarkt voor stroom en gascontracten is de gemiddelde kale prijs voor 1-jarige stroomcontracten sinds mei dit jaar bijna verdubbeld naar 9,52 cent per kWh. In de totale consumentenprijs werkt dit iets minder sterk door, omdat je bovenop de kale stroomprijs nog rekening moet houden met de energiebelasting en btw.

Het verhaal voor gasprijzen is vergelijkbaar met dat van stroom. Lees meer: Blik op je Geld: hogere energieprijzen raken je portemonnee

De piekende prijs voor gas en stroom is geen reden om meer tijd te nemen voor de overgang naar duurzame energie, vindt eurocommissaris Frans Timmermans. Waren we daarmee juist maar eerder begonnen, zei de tweede bewindspersoon van de Europese Commissie dinsdag in het Europees Parlement. Nu is het volgens hem zaak om niet te vertragen, maar te versnellen.

Een doorsnee huishouden is door de prijsstijgingen per jaar al gauw honderden euro's duurder uit. Dat is deels te wijten aan de hogere prijs die energiebedrijven moeten betalen voor de uitstoot van CO2, erkent Timmermans, een klimaatmaatregel. Maar dat verklaart "slechts ongeveer een vijfde van de prijspiek. De rest is simpelweg het gevolg van tekorten."

Wie nu roept dat de Europese Unie te snel gaat met de klimaatmaatregelen van de zogeheten Green Deal, heeft het volgens Timmermans mis. "De ironie is dat we niet in dit parket hadden gezeten als we de Green Deal vijf jaar eerder hadden gehad. Dan waren we minder afhankelijk geweest van fossiele brandstoffen."

De Nederlandse eurocommissaris heeft wel begrip voor mensen die vrezen door de kosten in de knel te komen. Het wordt de kunst om de lasten eerlijk te verdelen, stelt hij.

LEES OOK: Groene energie van Shell: de consument loopt er niet meteen warm voor