De nieuwe topman van energiebedrijf Eneco wordt As Tempelman. Hij volgt per 1 juli Ruud Sondag op.

Tempelman is afkomstig van Shell. Daar geeft hij leiding aan het Aziatische onderdeel voor investeringen in gas.

Eneco is recent overgenomen door een Japans consortium. Tempelman moet de duurzame koers van Eneco verder uitstippelen en internationaal aan de weg timmeren.

Energiebedrijf Eneco heeft As Tempelman benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter. Hij komt over van olie- en gasconcern Shell, waar hij op dit moment leiding geeft aan het Aziatische onderdeel voor investeringen in gas.

Tempelman volgt per 1 juli de huidige topman Ruud Sondag op. Sondag kondigde onlangs aan op te stappen, nu de overname van Eneco door een consortium van de Japanse concerns Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power is afgerond.

Het consortium betaalde 4,1 miljard euro voor de overname. Eneco benadrukte bij de overname dat de Japanners zich voor de lange termijn aan Eneco willen verbinden. Daarbij wordt in het bijzonder gewezen op de duurzame koers van het energiebedrijf.

Lees meer: Dit verdient jouw gemeente met de verkoop van Eneco – Rotterdam casht

Lees ook op Business Insider

Volgens Mel Kroon, voorzitter van de raad van commissarissen van Eneco, is Tempelman de geschikte persoon om activiteiten op vlak van duurzaamheid uit te breiden. “Hij heeft zijn sporen verdiend als een ondernemende leider met visie”, aldus Kroon.

Tempelman is circa 25 jaar werkzaam in de energiesector. Naar eigen zeggen heeft hij in die periode een “ware passie” ontwikkeld voor duurzaamheid. Op dit moment bekleedt hij bestuursfuncties voor Shell in Brunei, Oman en Maleisië.

Eneco moet internationaal aan de weg timmeren

Onder de vleugels van Mitsubishi moet Eneco internationaal aan de weg gaan timmeren. Eneco wordt daarbij het Europese centrum van de energie-activiteiten van Mitsubishi.

De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven ongewijzigd. Ook qua werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden verandert er niets. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam.

De circa 3.000 personeelsleden van Eneco delen mee in de succesvolle afronding van de verkoop. Iemand die nog geen jaar in dienst is, ontvangt in april 1.000 euro bruto. Er is een verdeling van 5, 12 en langer dan 12 jaar in dienst. Iemand die bijvoorbeeld meer dan 12 jaar in dienst is ontvangt bruto drie maandensalarissen.