Elon Musk wil 3 tot 4 miljard dollar ophalen bij een investeringsronde voor xAI, zijn bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daarmee zou de waarde van de onderneming uitkomen op 18 miljard dollar (ruim 19 miljard euro).

De bedragen betreffen voorlopige plannen en kunnen nog wijzigen, staat in documenten aan investeerders die persbureau Bloomberg in handen heeft.

xAI wil het geld inzetten om beter te kunnen concurreren met het populaire ChatGPT. In de documenten wordt uiteengezet waarom investeerders in de start-up zouden moeten investeren. Onder meer Musks succes met Tesla en SpaceX en het gebruik van de data van zijn socialmediaplatform X worden genoemd.

Potentiële investeerders zien Musks andere bedrijven en het succes van OpenAI, waar de miljardair al vroeg bij betrokken was, als belangrijke factoren voor waarom xAI kan slagen. Bedrijven als Tesla en X (voorheen Twitter) kunnen voor de broodnodige trainingsdata zorgen, terwijl de gigantische groei van OpenAI een voorbeeld zou kunnen zijn van die van xAI.

Musk wil met xAI de strijd aangaan met maker van ChatGPT

Musk was een van de oprichters van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. De miljardair verliet het bedrijf in 2018 na onenigheid met de bedrijfstop. Sindsdien is de ruzie verergerd.

Zo richtte Musk vorig jaar xAI op om tegenwicht te bieden aan OpenAI. Ook klaagde de miljardair onlangs OpenAI en topman Sam Altman aan, omdat het bedrijf en Altman afspraken zouden schenden die waren gemaakt in de periode dat Musk betrokken was bij de oprichting van OpenAI.

Op dit moment bestaat xAI uit zo'n 20 medewerkers, waarvan de meeste afkomstig zijn van concurrenten zoals Google's Deepmind. Het bedrijf heeft nog maar een product: Grok, een AI-chatbot die zich moet kunnen meten met ChatGPT, maar wat pikantere en grappigere antwoorden geeft.

De chatbot wordt getraind op data van X, waardoor hij volgen xAI beter op de hoogte moet zijn van de laatste feiten dan de concurrerende chatbots.

LEES OOK: Maker van ChatGPT publiceert e-mails van Elon Musk om aan te tonen dat techmiljardair zelf pleitte voor focus op winstgevendheid