• Elon Musk plaatste maandag een video op X, het voormalige Twitter, van de Tesla-robot Optimus die een shirt opvouwt.
  • De techmiljardair claimt dat het vouwen nog niet volledig autonoom gebeurde, maar dat de robot dit in de toekomst wel moet kunnen.
  • Sommige mensen zetten vraagtekens bij de video en beweren dat Musk gebruikmaakt van special effects. Volgens hen is de video dus eigenlijk nep.
  • Lees ook: Tesla-fans klagen over Cyberbeer dat $150 kost: dit zeggen ze

Mensen twijfelen aan de echtheid van een video waarin Tesla-robot Optimus een shirt opvouwt. Ze vragen zich af hoe de video gemaakt is en denken aan special effects.

De video in kwestie werd maandag door techmiljardair en Tesla-baas Elon Musk gedeeld op X, het voormalige Twitter. Hierin zien we een robot van de fabrikant van elektrische auto’s zonder assistentie van mensen langzaam een t-shirt opvouwen.

In eerste instantie labelde Musk de video alleen als “Optimus folds a shirt”, maar ongeveer een half uur later plaatste hij er een reactie bij waarin hij uitlegt dat wat de video toont, niet helemaal is wat het lijkt.

"Belangrijk: Optimus kan dit nog niet volledig autonoom doen, maar zal dit zeker wel volledig autonoom kunnen doen in een willekeurige omgeving (hij heeft geen vaste tafel nodig met een doos die slechts één shirt bevat)", schreef Musk. Hij gaf geen indicatie van wanneer de robot dit zelfstandig zou moeten kunnen.

Het is niet de eerste keer dat Musk een video deelt waarin te zien is wat Optimus kan doen. Eerder verschenen er video's van de robot die een ei oppakt en aan yoga doet.

'Heeft Tesla een animatieteam ingehuurd?'

In tegenstelling tot de eerdere video's, waren kijkers dit keer niet zo onder de indruk van wat ze zagen. Veel van hen beschuldigen Musk en Tesla ervan dat ze de boel aan het belazeren zijn met wat ze laten zien.

Marques Brownlee, een bekende tech-YouTuber, vroeg Musk of hetgeen getoond werd ook echt was. "Is dit een video, niet CG?", tweette hij. Daarmee opperde hij dat de video mogelijk door een computer gegenereerd is.

Musk reageerde niet op de vraag van Brownlee, beter bekend als MKBHD.

Op Threads claimt een gebruiker te zien dat het shirt uit zichzelf beweegt. Om dit te bewijzen, plaatste hij een video waarin hij de clip van Tesla langzamer afspeelt en continu terugspoelt naar het vermeende moment. "Heeft Tesla het animatieteam van Wallace and Gromit ingehuurd?", vroeg hij zich af.

Weer andere sociale-mediagebruikers wezen op de hand die meerdere keren rechts in beeld verscheen. Deze zou de beweging van de robot precies nadoen, wat impliceert dat er iemand naast de robot de bewegingen voordoet in een speciaal harnas dat vervolgens de bewegingen naar de robot kopieert.

"Hij wordt gewoon vanaf afstand bestuurd, niet autonoom. Het werkt vrijwel hetzelfde als de manier waarop chirurgen al decennia operaties uitvoeren met behulp van robots", omschreef iemand op Threads.

Tegelijk zijn er ook een hoop Musk-fans die de miljardair toejuichen voor zijn vooruitgang op het gebied van robotica. Lex Fridman, een bekende podcaster die meerdere afleveringen met Musk heeft opgenomen, laat in een reactie weten dat hij het "geweldig werk" vind.

LEES OOK: Tesla’s robot Optimus wordt pizzabezorger