• Elon Musk hield woord: vorig weekend kwam de allereerste versie van de robot Optimus zelfstandig het podium van AI Day 2022 oplopen.
  • Optimus moet over een jaar te koop zijn voor 20.000 dollar en kan dan de stofzuiger bemannen.
  • Dat lijkt een dure oplossing voor een simpel probleem. Toch is er een goede toekomst voor Optimus in combinatie met een autonome Tesla: hij gaat pizza’s bezorgen.
  • Lees ook: Laksheid blijft het grootste gevaar voor tech

Dit artikel verscheen eerder in de wekelijkse Business Insider Tech-Update. Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.

OPINIE – Op Tesla’s AI Day van vorig jaar wist Elon Musk ons te verrassen met een robot. Of eigenlijk meer het idee van een robot, want het getoonde ‘apparaat’ was een man in een spandex pakje die iets te vrolijk aan het rondspringen was. Toch was Musk overtuigd van het feit dat hij een jaar later een conceptmodel van de Tesla Bot kon laten zien.

Natuurlijk geloofde niemand de man die vaker loze beloftes doet. Toch hield hij woord: dit weekend kwam de allereerste versie van Optimus zelfstandig het podium van AI Day 2022 oplopen.

In eerste instantie natuurlijk enorm indrukwekkend. Binnen een jaar een werkende robot bouwen, daar hebben andere bedrijven veel langer voor nodig gehad. Maar zoals gewoonlijk hebben experts er alweer hun woordje over klaar. Tesla zou al het makkelijke werk, wat door anderen al talloze keren is gedaan, binnen 6 maanden hebben verwerkt. Het echte werk begint nu pas.

Daarmee zeggen ze eigenlijk dat de verwachting van Musk dat Optimus over een jaar in productie kan gaan en daarna voor 20.000 dollar te koop zal zijn, compleet onhaalbaar is. En dat is waarschijnlijk ook zo. Het lukt Tesla immers ook maar niet om de /Full Self-Driving/-software (FSD) op de auto’s uit de bètaversie te krijgen, ondanks vele beloftes van Musk.

Maar die twee spelen wel een essentieel onderdeel in Tesla’s toekomstvisie voor de robot. En dat is niet alleen zo omdat ze beide hun intelligentie halen uit het zelfde neurale netwerk. De robot en de auto met FSD nemen beide saaie taken over. De auto gaat voor je rijden en de bot moet vervelende klusjes van je overnemen. Hoe dat precies werkt, weten we nog niet.

Maar een robot voor 20.000 dollar kopen om de stofzuiger te bemannen lijkt niet iets wat iemand gaat doen. Zeker niet als een Roomba hetzelfde klusje klaart voor een fractie van het geld.

Maar als je de robot combineert met een zelfrijdende auto, dan wordt het ineens een logischer verhaal. Dan komt de robot als schoonmaker naar jouw huis om een uurtje te boenen en te soppen. Daarvoor heb je dan een abonnement bij het bedrijf dat de bot naar je toestuurt.

En zo kan het ook gaan met pizzabezorging. De Tesla komt voorrijden, Optimus stapt uit, pakt de pizza uit de auto, belt aan en geeft de pizza af. Vervolgens vraagt hij of hij nog even de tafel bij je moet dekken en of hij nog een ander klusje in en om het huis kan doen.

Zoiets zou mogelijk een eerste baan voor Optimus kunnen zijn. Echt schokkend is het natuurlijk niet. Maar wij weten dan ook niet hoeveel pizza’s Musk per week bestelt…

LEES OOK: Kunnen smartphones zo duur zijn dankzij abonnementen?