ANALYSE – Het meest opmerkelijke dat techmiljardair Elon Musk afgelopen woensdag zei tijdens zijn optreden bij een conferentie in New York was een woord dat niet voor herhaling vatbaar is en dat hij meerdere malen uitsprak. Het kwam erop neer dat adverteerders het met zichzelf moeten doen.

De grote vraag die blijft hangen na dit interview, is: Wat gaat er nu gebeuren met X?

Nadat Musk zei dat een adverteerder die dreigt X te boycotten – oké, we zeggen het één keer – “can go fuck yourself”, vroeg interviewer Andrew Ross Sorkin hem of hij zijn eigen rijkdom zal gaan aanspreken om X draaiende te houden. Musk gaf geen direct antwoord, maar zei “Als het bedrijf faalt vanwege de adverteerdersboycot dan zal het falen…en verdwijnen.”

Musk beantwoordde ook een andere sleutelvraag niet: “Heb je ergens het gevoel dat je X misschien moet verkopen of weggeven?”. Die vraagt komt voort uit het feit dat het voormalige Twitter de rijkste man ter wereld momenteel alleen maar hoofdpijn lijkt te bezorgen.

De vraag is dus of Musk ooit uit X gaat stappen. En als dat het geval is, wat is dan zijn exitstrategie?

X lijkt in grote problemen te verkeren. Dat was al het geval, maar het wordt alleen maar erger. Het is volkomen onduidelijk of CEO Linda Yaccarino toch op z'n minst een aanzienlijk deel van de advertentie-inkomsten weet te behouden.

Adverteerders verlaten X massaal. En het is ook maar de vraag of Yaccarino zelf nog lang aan zal blijven. Naar verluidt heeft ze van meerdere adverteerders het advies gekregen op te stappen, voordat haar reputatie definitief aan diggelen ligt. Ook zouden veel mensen op de advertentieafdeling van X ontslag aan het nemen zijn.

Het is heel moeilijk voor te stellen hoe Yaccarino door kan gaan, na wat Musk woensdag heeft gezegd.


Als Musk niet bereid is het socialmediaplatform met zijn eigen kapitaal te ondersteunen, hoe moet X het dan nog een jaar, laat staan vijf jaar, volhouden?

Wat gebeurt er als het bedrijf 'faalt', zoals hij het zegt? Stopt het dan gewoon?

Er gaat een theorie rond dat Musk heimelijk X saboteert om zijn schuld omlaag te brengen, vergelijkbaar met het afbranden van een failliet restaurant voor het verzekeringsgeld. Mijn persoonlijke mening is dat die theorie meer weg heeft van een spelletje 4-D schaak dan van de eenvoudigere en meer waarschijnlijke versie: Musk is gewoon slecht in het runnen van een sociaal platform en heeft niet de zelfbeheersing om geen domme dingen te zeggen.

Mensen hebben Twitter "dood" verklaard sinds de dag dat Musk het sociale medium overnam. Het lijkt alsof er elke paar maanden een begrafenis voor het bedrijf wordt gehouden, als er weer een nieuwe nagel in de doodskist wordt geslagen.

Maar de website is nog steeds in de lucht, mensen gebruiken het platform nog steeds, en ik check het nog steeds 18 keer per dag.

Deze keer lijkt het erop dat het einde echt nabij is. Wat we niet weten - en waar Musk niet echt op wil antwoorden - is hoe hij deze laatste fase wil laten verlopen.

LEES OOK: Het gros van ’s werelds grootste adverteerders adverteert niet meer op X, blijkt uit exclusieve nieuwe data