• Tijdens een chatbijeenkomst op Twitter heeft topman Elon Musk de situatie bij het bedrijf vergeleken met “een brandend vliegtuig dat met hoge snelheid dreigt te crashen”.
  • Musk kocht Twitter eind oktober en legde uit dat hij de afgelopen tijd in de kosten moest snijden, omdat Twitter in 2023 dreigt aan te lopen tegen een verlies van 3 miljard dollar.
  • Musk heeft daarom het personeelsbestand met bijna twee derde laten inkrimpen sinds hij Twitter in oktober overnam.
  • Lees ook: Topbelegger ziet donkere wolken opdoemen voor aandeel Tesla, omdat het merk ‘Elon Musk’ waarde verliest

Techmiljardair en Twitter-eigenaar Elon Musk heeft gezegd dat het bedrijf “een dreigende vliegtuigramp” was op het moment dat hij het socialmediabedrijf kocht. Hij moest massaontslagen doorvoeren om de uitgaven van Twitter onder controle te krijgen. 

“Dit bedrijf is alsof je in een vliegtuig zit dat met hoge snelheid dreigt te crashen, waarbij de motoren in brand staan en het besturingssysteem niet werkt”, zei Musk dinsdagavond bij een chatbijeenkomst op Twitter Space.

The Financial Times berichtte als eerste over de opmerkingen van Musk, die de rol van CEO op zich heeft genomen bij Twitter. Tijdens de chat erkende Musk dat zijn acties “soms onwaarachtig en raar kunnen overkomen’. “Dat komt omdat we een brandoefening moesten doen”, zei hij. “Ik ben geen grillig type.”

De CEO van Twitter - die momenteel op zoek is naar zijn eigen vervanging - zei dat het bedrijf vóór zijn kostenbesparende maatregelen op weg was naar een verlies van ongeveer drie miljard dollar in 2023.

Volgens Musk zou Twitter in 2023 ongeveer drie miljard dollar aan inkomsten binnenhalen en 6,5 miljard dollar aan kosten hebben. In het jaarverslag van Twitter van 2021 meldde het bedrijf een omzet van ongeveer vijf miljard dollar, met totale kosten van ruwweg 5,6 miljard dollar en een nettoverlies van 221.000 dollar.

De financiële situatie van Twitter wordt volgens Musk beïnvloed door de 12,5 miljard dollar schuld die het bedrijf aanging als onderdeel van de overname door Musk afgelopen oktober. Die schuld heeft jaarlijkse aflossingskosten van ongeveer 1,5 miljard dollar. Deze kosten zijn gestegen omdat de rentetarieven "door het dak zijn geschoten", aldus de topman. 

Door ontslagen en het genereren van abonnee-inkomsten via de premium dienst Twitter Blue gelooft Musk dat het bedrijf volgend jaar break-even zal draaien. Hij gaf aan dat het bedrijf zou zijn omgevallen, als hij geen veranderingen had doorgevoerd.

Het personeelsbestand is gedaald van 7.000 naar ruwweg 2.300 werknemers sinds Musk Twitter heeft overgenomen. De krant The New York Times meldde dat Twitter ook gestopt is met het betalen van huur voor zijn kantoorpanden en heeft geweigerd 200.000 dollar aan kosten voor privé-vluchten te betalen. 

Tijdens de chatbijeenkomst sprak Musk ook over gesprekken met adverteerders, waarbij hij uitlegde dat zij "harde vragen" stelden over de waarde die Twitter biedt door de slechte economische situatie wereldwijd. 

"Als je geen duidelijk antwoord hebt, dan willen adverteerders niet adverteren omdat ze verstandig zijn", zei Musk daarover.

LEES OOK: Twitter wil hogere prijzen rekenen voor blauw vinkje op de iPhone