• De waarde van het aandeel Tesla draait voor een flink deel om het merk ‘Elon Musk’ en juist dat merk dat raakt beschadigd, volgens de Amerikaanse topbelegger Danny Moses.
  • Moses liet donderdag in een interview weten short te gaan op Tesla, ofwel te speculeren op een koersdaling.
  • Moses denkt dat het aandeel Tesla onder druk komt te staan door een combinatie van economische tegenwind en kritiek op de managementkwaliteiten van Musk.
  • Lees ook: Musk zegt Twitteraccounts journalisten te zullen herstellen na poll, ‘jullie hebben gesproken’

De Amerikaanse topbelegger Danny Moses, die figureert in het boek en de film ‘The Big Short’ over de kredietcrisis van 2008, heeft weinig vertrouwen in het aandeel Tesla. Hij waarschuwt voor meer tegenwind voor de fabrikant van elektrische auto’s. Moses ziet onder meer risico’s voor het ‘merk Elon Musk.’

“Het is nog steeds een bedrijf van 500 miljard dollar en ik denk niet dat de fundamenten die waardering rechtvaardigen”, zei de oprichter van Moses Venture. Hij vertelde in een interview met CNBC dat hij short gaat op Tesla, ofwel speculeert op een daling van de koers van het aandeel. “Ik denk dat een groot deel van de waarde van Tesla draait om het merk Elon Musk en we hebben gezien dat dat klappen heeft gekregen.”

Het gaat hierbij vooral om de overname van chatplatform Twitter voor 44 miljard dollar door Musk. Zijn managementstijl heeft hierbij voor flink wat kritiek gezorgd, bijvoorbeeld doordat Musk het personeelsbestand van het bedrijf in één klap drastisch inkromp.

Musk krijgt ook steeds meer kritiek vanwege zijn politieke opmerkingen en memes, zoals tweets waarin hij de spot dreef met het gebruik van voornaamwoorden.

Tesla heeft aandacht nodig, maar Musk heeft zijn handen vol aan andere dingen

De aandacht die Musk besteedt aan Twitter heeft geleid tot bezorgdheid onder aandeelhouders van Tesla, waarbij sommigen hebben opgeroepen tot het aanstellen van een nieuwe CEO voor Tesla. De vraag is of Musk zijn taken als topman van Tesla nog wel adequaat kan uitvoeren.

Musk is druk bezig met het het verlagen van de kosten bij Twitter in de aanloop naar een grote aflossing van schulden, in april volgend jaar. "Hij leidt drie, vier, vijf bedrijven. Grote bedrijven - drie zeer grote bedrijven op dit moment - en dus is er duidelijk dat hij op veel borden tegelijk moet schaken", zei Moses.

Een gebrek aan aandacht van Musk voor operationele en strategische zaken bij Tesla kan in combinatie met economische tegenwind in 2023 voor extra druk zorgen op de koers van het aandeel Tesla, waarschuwde Moses. Het bedrijf heeft dit jaar al grote klappen gekregen: het aandeel daalde met 60 procent.

Een fors deel van het vermogen van Musk zit in Tesla, aangezien hij de grootaandeelhouder van de fabrikant van elektrische auto's is. Dit jaar heeft Musk echter al enkele keren delen van zijn belang in Tesla verkocht om het Twitter-avontuur te kunnen bekostigen.

Onlangs dumpte Musk nog eens voor 3,6 miljard dollar aandelen Tesla. In de afgelopen 14 maanden verkocht hij voor 40 miljard dollar aandelen Tesla.

Dat gooit olie op het "brandende vuur" van Tesla, volgens analist Dan Ives van adviesbureau Wedbush. Die waarschuwt voor negatieve gevolgen voor Tesla, als Musk persoonlijk vermogen dat in Tesla zit gebruikt als een 'pinautomaat' om Twitter te financieren

Lees ook: De vertrokken topmanagers van Twitter hebben in totaal $200 miljoen aan ontslagvergoedingen gekregen, na overname door Elon Musk