Elon Musk is actief op zoek naar een nieuwe topman voor berichtendienst Twitter. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNBC op basis van bronnen rond het bedrijf. Musk bevestigd dit met een Tweet van zijn kant waarin hij aangeeft op zoek te zijn naar een opvolger.

Musk vroeg Twitter-gebruikers in een peiling onlangs of hij moest vertrekken als topman bij Twitter, dat hij eind oktober voor 44 miljard dollar kocht. Een meerderheid van de mensen die de peiling invulde gaf aan dat de miljardair moest vertrekken.

Bij het sluiten van de poll, na ruim 17,5 miljoen reacties, vindt bijna 58 procent van de stemmers dat hij moet vertrekken. In totaal kon er twaalf uur lang worden gestemd. Musk had toen hij met de poll over zijn positie begon, beloofd dat hij zich zou houden aan de uitslag.

Vlak voor de poll had de Tesla-topman en eigenaar van Twitter al aangekondigd dat voortaan voorafgaand aan alle grote beleidsbeslissingen bij het bedrijf een onlinestemming zal worden georganiseerd.

Musk hield dit jaar al vaker polls op zijn platform om de mening van Twittergebruikers te peilen. Zo liet hij opgeschorte accounts herstellen en mocht de verbannen voormalige VS-president Donald Trump terugkomen op het platform na peilingen.

Op welke termijn Musk zou willen aftreden heeft de miljardair ook nog niet laten weten. In antwoord op een tweet van een volger verklaarde Musk wel dat er nog "geen opvolger" voor hem klaarstaat.

De zoektocht zou al begonnen zijn voordat Musk die poll uitschreef. Vorige maand gaf de baas van Tesla al aan dat hij op termijn de dagelijkse leiding van Twitter aan iemand anders wilde overdragen.

Sinds Musk Twitter overnam heerst er chaos bij het socialemediabedrijf. Musk ontsloeg meer dan de helft van het personeel, liet een nieuwe versie van de abonnementsdienst introduceren die tot misbruik leidde, zocht ruzie met Apple en zag veel adverteerders zich voorlopig terugtrekken.

Daarnaast schorste hij recent tijdelijk de accounts van verschillende journalisten, werkzaam voor onder meer CNN en The New York Times. Musk stelde dat zij de veiligheid van zijn gezin in gevaar brachten door, soms indirect, over de locatie van zijn vliegtuig te schrijven. Hij herstelde de accounts nadat hij ook in dat kader een Twitter-poll had gelanceerd.

Ook besloot hij links naar concurrerende diensten te verbieden op Twitter. Concurrent Mastodon, dat voor de overname van Twitter door Musk zo'n 400.000 actieve gebruikers had, is naar 2,5 miljoen gebruikers gegroeid.

Musk is, behalve topman van Twitter en Tesla, ook de bestuursvoorzitter van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Sinds de overname van Twitter eind oktober krijgt hij kritiek omdat al zijn aandacht zou uitgaan naar de berichtendienst, terwijl zijn andere bedrijven zouden worden verwaarloosd.

Beleggers reageerden positief op de uitslag van de poll. Het aandeel Tesla ging maandag tijdens de Amerikaanse voorbeurshandel bijna 5 procent omhoog. Tesla is dit jaar echter wel bijna 60 procent in elkaar gezakt op de beurs, onder meer door zorgen bij beleggers over de dure aankoop van Twitter door Musk. Om de overname te financieren heeft Musk dit jaar al meerdere keren voor miljarden aan aandelen Tesla verkocht. Daardoor is zijn vermogen fors gedaald en is hij sinds kort niet meer de rijkste man ter wereld.

LEES OOK: Topbelegger ziet donkere wolken opdoemen voor aandeel Tesla, omdat het merk ‘Elon Musk’ waarde verliest