• In november bracht de autofabrikant Tesla een nieuw soort tequila op de markt genaamd ‘Tesla Tequila’.
  • Aanvankelijk wilde Tesla het product ‘Teslaquila’ noemen, maar daar stak de Mexicaanse Raad van Tequilamakers (CRT) een stokje voor.
  • Als voorwaarde voor het maken van tequila, moest Tesla het woord ‘tequila’ onveranderd gebruiken om zo een verwatering van het merk te voorkomen

Tesla’s nieuwe tequila zou aanvankelijk ‘Teslaquila’ gaan heten, maar de de Californische fabrikant van elektrische auto’s moest vanwege de strenge Mexicaanse regelgeving rondom de drank genoegen nemen met ‘Tesla Tequila’, zo meldt The Verge.

In november lanceerde Tesla, dat bekend staat om nieuwigheden als satijnen shorts en dure surfplanken, haar ‘Tesla Tequila’ voor 250 dollar (omgerekend 208 euro). De drank was binnen enkele uren uitverkocht en doorverkopers op eBay vroegen tot wel 700 dollar (zo’n 583 euro) per lege fles.

Het woord ‘Teslaquila’ werd voor het eerst door Tesla-topman Elon Musk gebruikt in een komische tweet in april 2018, waarin hij deed alsof Tesla failliet was gegaan.

Van grap tot werkelijkheid: Tesla Tequila

Een paar maanden later, in oktober 2018, tweette hij “Teslaquila coming soon”, en leek daarmee vastbesloten om van de grap werkelijkheid te maken.  

Dit bleek moeilijker dan gedacht. ‘Tequila’ verwijst naar de afkomst, wat betekent dat de drank in Mexico geproduceerd moet zijn om het ‘tequila’ te mogen noemen.

Volgens The Verge probeerde de autofabrikant haar drank ‘Teslaquila’ te noemen, maar werd daar in belemmerd door de Mexicaanse Raad van Tequilamakers (CRT).

“[De] naam ‘Teslaquila’ roept het woord Tequila op … (en) Tequila is een beschermd woord”, zo gaf de CRT in november 2018 aan.

Onenigheid over de merknaam

Martín Muñoz, hoofd van de CRT, zei dat de naam ‘Teslaquila’ verwarring kan scheppen over de afkomst van de drank. In februari 2019 heeft de CRT een bezwaarschrift ingediend. Als voorwaarde voor het maken van tequila, moest Tesla het woord ‘tequila’ onveranderd gebruiken om zo een verwatering van het merk te voorkomen.

Een maand later besloot het Mexicaanse Instituut voor Industrieel Eigendom dat de naam ‘Teslaquila’ niet geregistreerd kon worden.

Musks team vocht de beslissing in juli aan door vol te houden dat de merknaam gewoon ‘Tesla’ met ‘quila’ daaraan toegevoegd is, maar dat veranderde de toezichthouder niet van gedachte.

Desondanks lijken de twee even goede vrienden. Muñoz tegenover The Verge: “Vandaag de dag wordt de tequila-industrie vertegenwoordigd door Elon Musk. Dit is zonder twijfel een voordeel voor alle tequilaproducenten, omdat hij het imago heeft van een belangrijke zakenman en hij laat zien dat hij zich aan de industriële regelgeving wil houden”.

“Wij verwelkomen Elon Musk en het Tesla Tequila-merk.”

Tesla Tequila wordt gemaakt door het in Californië gevestigde merk Nosostros Tequila, dat volgens Reuters in handen is van de Mexicaanse producent Casa Maestri.   

Ook Heineken kreeg het aan de stok met de CRT

Ook de Nederlandse bierbrouwer Heineken kreeg het in 2017 aan de stok met de Mexicaanse Raad van Tequilamakers. Het woord ‘tequila’ dat op een flesje Desperados te vinden is, zou namelijk misleidend zijn.

In 2019 oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat Heineken het woord ‘tequila’ gewoon mag blijven gebruiken, omdat het ondanks de lage waarde (0,1 procent) nog steeds een ‘essentieel bestandsdeel’ van het bier kan zijn.  

LEES OOK: Amazon is hard op weg om een concurrent van Tesla te worden, maar Elon Musk maakt zich geen zorgen