Tesla speelt slim in op de hoge beurswaardering en geeft voor $5 miljard nieuwe aandelen uit.

De fabrikant van elektrische auto’s investeert fors, onder meer in nieuwe fabrieken in Berlijn.

Beleggers zijn sterk verdeeld over Tesla. Sommige experts denken dat het aandeel een gigantische zeepbel is, anderen zien in Tesla een nieuwe Apple.

Afgelopen week ontving topman Elon Musk van Tesla gratis advies, via een inmiddels verwijderde tweet van een bekende Amerikaanse beursexpert: Michael Burry adviseerde Musk om aandelen uit te geven op het “huidige, belachelijke koersniveau.”

En zo geschiedde.

Tesla kondigde dinsdag aan maximaal 5 miljard dollar te willen ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het geld zal worden gebruikt om investeringen te doen in de productiecapaciteit.

Het Amerikaanse bedrijf heeft een groep banken ingeschakeld om de verkoop te begeleiden, waaronder Goldman Sachs, Citigroup, Barclays, BNP Paribas en Credit Suisse.

Lees ook op Business Insider

Tesla is momenteel bezig met de bouw van een nieuwe fabriek in het Texaanse Austin en de eerste Europese fabriek in de buurt van Berlijn. Daarnaast werkt het bedrijf aan uitbreiding van de productiecapaciteit van zijn fabriek in het Californische Fremont en in het Chinese Shanghai.

Tesla haalt geld op bij beleggers, nu beurskoers op recordniveau staat

De beurskoers van Tesla noteert boven de 600 dollar, wat betekent dat Tesla zo’n 8,3 miljoen nieuwe aandelen moet uitgeven om 5 miljard dollar op te halen.

Begin dit jaar noteerde Tesla op ongeveer 90 dollar. Tegen die prijs zou Tesla ruim 55 miljoen nieuwe aandelen moeten uitgeven om 5 miljard dollar aan vers geld binnen te krijgen.

Bij de uitgifte van nieuwe aandelen moet de winst van een bedrijf over meer aandelen worden verdeeld, dus in prinicpe is dat ongunstig voor zittende aandeelhouders, die de winst per aandeel zien verwateren.

Op het huidige hoge koersniveau hoeven er relatief weinig nieuwe aandelen te worden uitgegeven, wat dus gunstig is voor oude aandeelhouders, waartoe ook Musk zelf behoort.

Er is dus een sterke logica voor Tesla om bij het huidige koersniveau met de pet langs te gaan bij beleggers. Volgens topbelegger Micheal Burry tekent dit ook precies het grote risico dat je loopt door nu in Tesla te beleggen.

Aandeel Tesla peperduur

Burry werd geportretteerd als een van de hoofdpersonen in de film The Big Short, over enkele slimme beleggers die de instorting van de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis van 2008 vooraf zagen aankomen, en daar veel geld mee verdienden. In de tweet van afgelopen week gaf Burry aan dat hij zelf rekent op een koersdaling van Tesla.

Beleggers zijn grofweg in twee kampen verdeeld. Sommigen zien in de koersstijging van Tesla een gigantisch zeepbel die op enig moment moet knappen. Het aandeel is naar alle traditionele maatstaven ongekend duur, waarbij zelfs als Tesla hard groeit op de markt voor elektrische auto’s sprake is van een hoge beurswaardering.

Tegenover de pessimisten staan Tesla-fans die denken dat het bedrijf van Elon Musk de volgende Apple kan worden en dat je daarom best kan negeren dat het bedrijf bijzonder weinig winst maakt in verhouding tot prijs van het aandeel.

LEES OOK: De astronomische koersstijging van Tesla maakt Elon Musk op papier de op 1 na rijkste mens ter wereld – maar dat kan heel goed een gigantische zeepbel blijken