Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:5

Dit jaar bestaat ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk twintig jaar. De topman heeft een aantal ambitieuze doelen voor de Falcon-raket: “We streven naar 60 lanceringen dit jaar!” zei hij maandag in een tweet.

De SpaceX Falcon is een herbruikbaar raketsysteem dat in staat is om bemanningen en apparatuur de ruimte in te lanceren. Hieronder vallen shuttlevluchten voor het internationale ruimtestation ISS en het plaatsen van satellieten in een baan om de aarde.

In 2021 verzorgde het Californische bedrijf een recordaantal van 31 vluchten, waarbij één Falcon 9-raket zelfs 11 keer werd hergebruikt. Het nieuwe doel is ruwweg een verdubbeling van het aantal succesvolle vluchten van vorig jaar.

Musk staat erom bekend dat hij regelmatig té ambitieuze voorspellingen doet. In 2021 mikte Musk op 48 vluchten, maar dat doel werd niet gehaald. Dat suggereert dat het werkelijke aantal dit jaar onder de 60 kan blijven.

Musk zei ook dat SpaceX ernaar streeft om in de komende achttien maanden 4.200 Starlink-satellieten in bedrijf te hebben. Dat zou twee derde van alle actieve satellieten in een baan rond de aarde vertegenwoordigen. Momenteel zijn er ongeveer 2.000 Starlink-satellieten operationeel.

In tegenstelling tot bedrijven als Boeing of Lockheed ontwerpt en produceert SpaceX zijn eigen raketmotoren. Boeing en Lockheed vertrouwen op de Russische RD-180 motor. "Waarvan ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat het een geweldige motor is," zei Musk tegen Mathias Döpfner, CEO van mediaconcern Axel Springer.

Toen een gebruiker grapte: "Hoe zit het met 69 lanceringen?" antwoordde Musk "Haha dat is volgend jaar."

"Misschien is dit jaar niet uitgesloten," voegde hij er snel aan toe.

LEES OOK: Elon Musk zegt dat SpaceX z’n Starship-megaraket dit jaar voor het eerst in een baan rond de aarde lanceert