• De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat raketten gebruiken van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk.
  • Door de oorlog in Oekraïne zijn geen lanceringen meer mogelijk met Russische Sojoez-raketten.
  • Bij twee missies van ESA zal gebruik worden gemaakt van de Falcon 9-raket van Musks bedrijf.
  • Lees ook: Elon Musk zegt dat SpaceX binnen maximaal 10 jaar mensen naar Mars zal brengen

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA neemt haar toevlucht tot raketten van Elon Musk omdat er door de oorlog in Oekraïne geen lanceringen met Russische Sojoez-raketten meer mogelijk zijn. Bij twee missies zal gebruik worden gemaakt van de Falcon 9-raket van Musks bedrijf SpaceX.

Het gaat om de lancering van de Euclid-ruimtetelescoop en de Hera-sonde. De eerstgenoemde moet volgend jaar de ruimte in gaan en is bedoeld om de uitdijing van de kosmos beter te begrijpen. Hera wordt in 2024 gelanceerd en is een vervolg op de Amerikaanse missie DART, waarbij een asteroïde uit koers werd gebracht door een botsing met een ruimtevaartuig.

In augustus waren er al berichten dat ESA en SpaceX met elkaar in gesprek waren. Wat ook meespeelt is dat de nieuwe Europese draagraket Ariane 6 nog altijd op zich laat wachten. Eigenlijk had de eerste lancering met een raket van dat type al in 2020 plaats moeten vinden, maar het project heeft veel vertraging opgelopen.

Er zijn nog wel drie oudere Ariane 5-raketten op voorraad. Het is de bedoeling dat die in de eerste helft van volgend jaar de ruimte in worden geschoten. ESA is daarnaast nog steeds op zoek naar alternatieven voor twee andere missies die eigenlijk met een Sojoez-raket zouden worden gelanceerd.

LEES OOK: Miljardair Jeff Bezos gaat in op kritiek dat hij veel geld steekt in ruimtereizen en te weinig oog heeft voor problemen op aarde