De recente pogingen van techmiljardair Elon Musk om een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne tot stand te brengen, komen vrijwel zeker uit de koker van de Russische president Vladimir Poetin, aldus de Amerikaanse Rusland-expert Fiona Hill.

“Poetin bespeelt de ego’s van grote mannen – geeft ze het gevoel dat ze een rol kunnen spelen. Maar in werkelijkheid zijn ze gewoon rechtstreekse boodschappers van Vladimir Poetin,” vertelde Hill deze week aan nieuwssite Politico. Ze merkte ook op dat de Tesla-miljardair zijn hand heeft overspeeld met zijn optreden waarin duidelijk Poetins invloed doorschemerde.

Eerder deze maand tweette Musk een voorstel voor een vredesplan dat volgens hem een einde zou kunnen maken aan de oorlog in Oekraïne, waarin de Russische eisen in deze oorlog letterlijk gekopieerd werden.

Ian Bremmer, een prominent politiek analist, meldde later dat Musk met Poetin had gesproken voordat hij zijn voorstel de wereld in slingerde – een bewering die Musk ontkende.

De eerste stap van de oprichter van SpaceX in de oorlog kwam eerder dit jaar toen hij satellieten van Starlink aan Oekraïne schonk, een belangrijke communicatiebron voor de strijdkrachten van het land deze oorlog. 

Maar Musk heeft de afgelopen weken laten doorschemeren dat hij welwillender tegenover Rusland staat. 

Hoewel het zijn tweets van 3 oktober waren die wereldwijd de aandacht trokken, fungeerde Musk al eerder publiekelijk als stropop van Poetin

Hill citeerde Musks optreden in september op een conferentie in Aspen, waar hij een soortgelijke route uit de oorlog voorstelde. Hij moedigde Oekraïne aan de "vrede te zoeken" door toe te staan dat de Krim - een gebied dat Rusland in 2014 van Oekraïne annexeerde - als Russisch wordt erkend.

Musk vertelde de aanwezigen naar verluidt ook dat de regio's Cherson en Zaporizhzhia in Oekraïne voor het grijpen zouden moeten liggen. Rusland annexeerde slechts enkele dagen later vier bezette Oekraïense gebieden, waaronder de twee door Musk genoemde regio's.

Voorafgaand aan de annexatie betoogde Musk op de conferentie dat Cherson en Zaporizhzhia open zouden moeten staan voor onderhandelingen om de Krim van water te voorzien. Hill legde in het maandag gehouden interview met Politico uit dat de twee gebieden in wezen alle watertoevoer naar de Krim controleren, een droog schiereiland zonder rivieren.

"Het is onwaarschijnlijk dat Elon Musk hier zelf van op de hoogte is. De verwijzing naar water is zo specifiek dat dit duidelijk een boodschap van Poetin is," vertelde ze de krant.

Een "klassiek Poetin-spel"

De plotselinge opkomst van Musk als een speler in de geopolitiek lijkt misschien vreemd, maar het is eigenlijk een "klassiek Poetin-spel", zei Hill.

"Poetin doet dit vaak," vertelde ze Politico. "Hij gebruikt prominente mensen als tussenpersonen om het algemene politieke klimaat te peilen, om in feite te testen hoe mensen op ideeën zullen reageren."

Het is opmerkelijk dat de meest recente tussenpersoon van Poetin Elon Musk is, een Amerikaanse techmiljardair: "Elon Musk heeft een enorme invloed en geniet een ongelooflijke bekendheid," zei Hill.

Maar machtige mannen met grote ego's zijn precies het soort pionnen dat Poetin kan manipuleren, volgens historicus Simon Miles, een hoogleraar aan de Sanford School of Public Policy van Duke University die is gespecialiseerd in de Sovjet-Unie en de betrekkingen tussen de VS en de Sovjet-Unie.

"Een groot deel van het politieke succes van Poetin is gebaseerd op het managen van zeer grote ego's", vertelde hij Insider afgelopen week in een interview, verwijzend naar de Russische oligarchen.

De betrokkenheid van Musk bij de oorlog toont de poging van Poetin om het diplomatieke proces te versnellen, aldus Hill.

"Hij wil zijn voorwaarden uiteenzetten en kijken hoeveel mensen akkoord gaan," voegde ze eraan toe. "Dit alles is een poging om de Amerikanen zover te krijgen dat ze zich uit de oorlog terugtrekken en Oekraïne en Oekraïens grondgebied overdragen aan Rusland."

LEES OOK: VS moet duidelijk maken dat Poetin een ‘persoonlijk doodvonnis’ tekent als hij kernwapens inzet, volgens voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton