Steve Wozniak uitte donderdag scherpe kritiek op Elon Musk tijdens een interview op de Amerikaanse tv-zender CNBC.

Volgens de mede-oprichter van Apple lijken Musk en wijlen Steve Jobs erg op elkaar. Maar alleen in één opzicht, benadrukte hij: beiden hebben mensen ervan kunnen overtuigen om in hun producten te geloven.

“Ik denk dat ze allebei dezelfde communicatieve kwaliteiten bezitten”, zei Wozniak. “Dat ze gezien willen worden als de belangrijkste persoon en een soort sekteleiders zijn. Veel mensen volgen ze, ongeacht wat ze zeggen.”

‘Elon Musk is onbetrouwbaar’

Maar, moest Wozniak, nog even duidelijk zeggen: Musk blijft als ondernemer ver achter op Jobs.

Wozniak, die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van de eerste Apple-computers, denkt dat Musk niet betrouwbaar is. "Mijn leven is gebaseerd op complete transparantie en eerlijkheid", legde hij uit bij CNBC. "Als je kijkt naar Musk en Tesla, is eerlijkheid niet iets waar ik aan denk."

Een persoonlijke vete

Dat Wozniak zo kritisch is over Musk, heeft te maken met een aankoop die hij in 2016 deed: een Tesla. Hij voelt zich namelijk "beroofd" vanwege de claims die het autobedrijf deed over de kracht van hun zelfrijdende technologie. Toen Wozniak de auto kocht, dacht hij dat hij spoedig heel Amerika door kon rijden zonder zelf te hoeven sturen. Maar niets bleek minder waar.

Zelfs na het upgraden van zijn Tesla, een investering van 50.000 dollar voor betere camera's en sensoren, kan de auto nog steeds niet wat Musk beloofde. Tesla-voertuigen mogen volgens de Amerikaanse wet namelijk enkel autonoom rijden onder toezicht van een chauffeur.

Wozniak geeft toe dat hij Tesla ondanks alles bewondert. Volgens hem is het bedrijf eigenhandig verantwoordelijk voor het versnellen van de komst van elektrische auto's naar de consumentenmarkt. Alleen is hij "een beetje moe" van voorman Musk, "die alleen in marketingtermen kan praten" en ''onbetrouwbaar" is.

Wozniak is niet de enige die klaar is met Musk

Het is niet de eerste keer dat Wozniak hard uithaalt naar Musk. In 2018 berichtte Insider al dat de Apple-medeoprichter "niks gelooft van wat Tesla of de voorman doet of zegt".

De reden voor deze kritiek? Een marketingvideo uit 2016 over het zelfrijdende vermogen van Tesla's. Eerder dit jaar onthulde persbureau Reuters dat die video deels in scène was gezet.

In 2018 schikte Tesla al in een rechtszaak die was aangespannen over dezelfde video. De aanklagers beweerde dat de video misleidend was.

De afgelopen jaren worden Musk en zijn bedrijf steeds nauwlettender gevolgd door de autoriteiten vanwege zijn claims rond zelfrijdende auto's, de veiligheid van de voertuigen en de marketing van Tesla.

LEES OOK: Waarom techmiljardairs zoals Elon Musk, Bill Gates en Jeff Bezos investeren in startups die de hersenen met computers verbinden