• Elon Musk wil een nieuwe stad genaamd Starbase bouwen bij het lanceerplatform van SpaceX in Texas.
  • Musk schreef op Twitter dat de stad “veel groter” zal worden dan het huidige Boca Chica Village, waar SpaceX zijn Starship-raketten ontwikkelt.
  • SpaceX heeft de rechtbank in Cameron County in Texas benaderd met het plan.

Elon Musk wil een nieuwe stad genaamd Starbase bouwen bij het lanceerplatform van SpaceX in Texas.

Musk bracht het nieuws dinsdag op Twitter: “De nieuwe stad Starbase creëren in Texas”, schreef hij voordat woensdagavond voor de derde keer in korte tijd een testraket explodeerde bij de landing.

Het lanceerplatform van SpaceX ligt in Boca Chica Village in het zuiden van Texas. Het bedrijf ontwikkelt daar sinds 2014 zijn Starship-raket en doet er tests. Volgens Musk zal de stad Starbase zich over “een veel groter gebied” uitstrekken dan het huidige dorp Boca Chica.

De rechtbank van Cameron County, waar SpaceX actief is, heeft de plannen van Musk om een hele stad te creëren bevestigd aan Insider.

"In de afgelopen dagen is Cameron County officieel benaderd door SpaceX over het idee van Elon Musk om Boca Chica Village op te nemen in de stad Starbase. Eerder vandaag is het Cameron County Commissioners Court geïnformeerd over de plannen van SpaceX", laat de rechtbank in een verklaring weten. 

Er bestaat echter nog een stad Starbase. Lokale autoriteiten waarschuwen dat Musk een formele aanvraag moet doen voordat het hele proces om Boca Chica in een stad op te nemen kan beginnen.

"Als SpaceX en Elon Musk deze weg willen bewandelen zullen ze moeten voldoen aan alle statuten van de staat die daarvoor gelden", zegt rechter Eddie Treviño jr. van Cameron County tegen Insider. "Cameron County zal alle formele verzoekschriften behandelen volgens de geldende wetgeving."

SpaceX heeft nog niet gereageerd op een verzoek van Insider voor een toelichting op de plannen.

Het bedrijf is bezig met het bouwen van een enorm groot nieuw stalen lanceersysteem genaamd Starship-Super Heavy. De bedoeling is om in de nabije toekomst bemande missies naar de maan en Mars te sturen.

Musk heeft SpaceX in 2002 opgericht en wil dat het systeem 120 meter hoog wordt en snel na een lancering opnieuw te gebruiken is. Het systeem kan misschien ook mensen supersnel tussen verschillende plekken op aarde laten reizen.

Boca Chica, waar SpaceX nu prototypes van Starship lanceert, heeft geen openbaar waterleidingnetwerk, maar wel elektriciteit.

Uit gelekte FAA-documenten bleek in januari dat SpaceX mogelijk ook naar gas wil boren nabij Boca Chica en op gas draaiende elektriciteitscentrales wil bouwen.

Lees meer over SpaceX en Elon Musk: