• Tesla-topman Elon Musk is van de Amerikaanse staat Californië naar Texas verhuisd.
  • Dit doet hij naar eigen zeggen om dichter in de buurt te zijn van SpaceX en de nieuwe elektrische autofabriek van Tesla in Austin.
  • Bijkomend voordeel voor de op één na rijkste man ter wereld is dat Texas geen inkomstenbelasting heft. Californië kent juist een van de hoogste persoonlijke inkomensheffingen.
  • In een interview met The Wall Street Journal bekritiseert Musk Californië en zegt hij dat de staat zelfgenoegzaam is geworden en daardoor minder aantrekkelijk voor hem is.

Elon Musk, de oprichter en topman van Tesla, is van de staat Californië naar Texas verhuisd. Hij doet dat om naar eigen zeggen dichter in de buurt van het nieuwe ruimtevaartuig SpaceX en de nieuwe elektrische autofabriek van Tesla in Austin te kunnen zijn.

Mogelijk heeft de verhuizing ook gevolgen voor de belastingaangifte van Musk, sinds kort de op één na rijkste man ter wereld. Texas kent namelijk geen inkomstenbelasting, terwijl Californië juist een van de hoogste persoonlijke inkomensheffingen in het land oplegt aan zijn rijkste inwoners.

Musk woonde de afgelopen twintig jaar voornamelijk in de omgeving van Los Angeles, waar SpaceX zijn hoofdkantoor heeft. Hij reisde ook regelmatig naar Tesla’s hoofdfabriek in de buurt van San Francisco.

De nieuwe fabriek in Texas gaat twee voertuigen voor Tesla bouwen: de pick-up Cybertruck en een elektrische oplegger.

Californië minder aantrekkelijk

In een interview met The Wall Street Journal vertelt Musk over zijn verhuizing. Daarin bekritiseert hij Californië en zegt hij dat de staat zelfgenoegzaam is geworden, en daardoor minder aantrekkelijk voor hem is.

“Als een team te lang aan het winnen is, hebben ze de neiging om een beetje zelfingenomen te worden”, aldus Musk. “Californië wint al heel lang. En ik denk dat ze dat een beetje als vanzelfsprekend beschouwen.”

De topman verhuisde ook zijn persoonlijke stichting vanuit Californië naar Texas.

Lees ook op Business Insider

In mei dreigde Musk zijn Teslabriek in Fremont en hoofdkantoor in Palo Alto in Californië te verplaatsen naar Texas of Nevada. Het dreigement volgde op het besluit van de autoriteiten om hem geen toestemming te geven de fabriek te heropenen tijdens de lockdown die toen gold.

Hij noemde de lockdown in Californië eerder “fascistisch” en bestempelde de paniek die is ontstaan na het uitbreken van de coronapandemie eerder als “stompzinnig”.

Lees meer over Elon Musk: