De kans dat de Amerikaanse techmiljardairs Elon Musk en Mark Zuckerberg daadwerkelijk een kooigevecht tegen elkaar gaan houden is heel klein, zegt Walter Isaacson, de biograaf van Musk.

Het vreemde idee ontstond een aantal weken geleden toen Musk zei best het gevecht aan te willen met Zuckerberg, die al een tijdje fanatiek aan jiu-jitsu doet. Zuckerberg leek die uitdaging serieus te nemen en schreef op Instagram dat Musk alleen maar hoefde te laten weten waar.

Musk is de rijkste mens ter wereld met een geschat vermogen van ongeveer 250 miljard dollar. Hij is CEO van de fabrikant van elektrische auto’s Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Zuckerberg is mede-oprichter van Facebook en leidt het overkoepelende bedrijf Meta. Hij staat op de negende plaats van de Bloomberg Billionaires index met een geschat vermogen van 109 miljard dollar. Voor het geld hoeven de twee mannen het dus niet te doen.

Het idee van een kooigevecht tussen alfamannetjes uit te techindustrie spreekt bij veel mensen enorm tot de verbeelding. Musk lijkt het niet te kunnen laten dit soort confrontaties aan te gaan, ook al geeft hij wel toe niet echt in vorm te zijn voor zo'n fysieke uitdaging.

Isaacson ziet de hele situatie vooral als symbool voor de toenemende rivaliteit tussen Musk en Zuckerberg. Zeker na de aankoop van chatplatform Twitter door Musk afgelopen jaar.

Elon Musk is niet in vorm voor een kooigevecht, volgens zijn biograaf

"Al dat gepraat over een kooigevecht tegen Mark Zuckerberg is meer een metafoor voor zijn strijd met Meta en Zuckerberg — Ik denk niet dat het daadwerkelijk gaat gebeuren", zei Isaacson woensdag.

De schrijver die in september een biografie over Musk uitbrengt was op Twitter Spaces aan het discussiëren over zijn indruk van Musk in al die tijd dat hij de Tesla-baas aan het volgen is voor zijn boek.

"Ik heb hem zien eten, hij doet aan dat intermittent fasting", zei Isaacson. "We zijn naar Palo Alto Creamery gegaan, waar hij een cheeseburger met bacon bestelde, een grote sundae en sweet potato fries. Hij is niet echt in de trainingsmodus, zou ik zeggen."

Isaacson wees ook op Twitter-uitdager Threads, de Twitter-concurrent die Zuckerberg deze week lanceerde, als nieuw element van hun onderlinge rivaliteit.

Volgens de biograaf is Musk aan het rotzooien met Twitter en heeft hij vooraanstaande mensen en grote merken "afgeschrikt". Dat is in het voordeel van de nieuwe app van Zuckerberg, die geen "echokamer" zal zijn en "leuk" moet blijven voor gebruikers.

"Elon houdt van het gevecht en mixt dat met zijn woordenstrijd op Twitter, maar ik denk dat de nieuwe app van Meta hem dwingt zich te focussen op 'Hoe kan ik een zo groot mogelijk aantal gebruikers behouden?'", zegt Isaacson. "Zijn grootste angst is dat Twitter een echokamer zal worden voor een bepaalde ideologie."

Ondanks de bravoure van Musk op sociale media is het onduidelijk of hij het kooigevecht serieus neemt. De miljardair nam deel aan een urenlange "impromptu"-training met podcaster Lex Fridman. Vorige week postte Fridman verschillende foto's van de twee mannen die 'martial arts' aan het doen waren.

Ondertussen is Zuckerberg al ver voordat een mogelijk kooigevecht ter sprake kwam helemaal gegrepen door jiu-jitsu. De CEO van Meta won eerder dit jaar een aantal medailles tijdens een jiu-jitsu-toernooi.

LEES OOK: Medeoprichter Steve Wozniak van Apple zegt dat Elon Musk ‘onbetrouwbaar’ is en, net als Steve Jobs, ‘een soort sekteleider wil zijn’