Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De moeder van de 9 maanden oude tweeling van Elon Musk, is een vrouw die al een meerdere jaren in de directe omgeving van de rijkste man ter wereld verkeert.

Shivon Zilis is operationeel directeur voor speciale projecten bij het bedrijf Neuralink, dat chips maakt voor hersenimplantaten. Musk en Zilis hebben vorig jaar samen ‘in het geheim’ een tweeling gekregen, meldde Insider woensdag.

Onlangs hebben ze een aanvraag ingediend om de namen van hun tweeling te veranderen, zodat ze “de achternaam krijgen van hun vader en de achternaam van hun moeder als tweede voornaam”, zo blijkt uit rechtbankdocumenten. 

Musk, CEO van Tesla, SpaceX en Neuralink, heeft voor zover bekend zeven andere kinderen, waaronder vijf met zijn eerste vrouw Justine en twee met zangeres Grimes. Hij tweette donderdag dat hij zijn best doet om de “crisis van de onderbevolking” tegen te gaan. 

De 36-jarige Zilis heeft een succesvolle carrière als durfkapitalist en op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dit is wat we over haar weten:

Zilis groeide op in Ontario in Canada en is al haar hele leven erg sportief

Zilis werd geboren in de stad Markham in de Canadese provincie Ontario. Ze begon al jong met ijshockey. Aan de Yale University waar ze studeerde, was ze keeper van het vrouwenijshockeyteam. Ze studeerde in 2008 af met een graad in de economie en filosofie.

Op foto's die inmiddels van haar sociale media zijn gehaald, was onlangs te zien hoe Zilis aan het surfen, zip-linen en ijsklimmen was. 

Ze begon haar carrière in de financiële wereld

Na haar afstuderen kreeg Zilis een baan bij IBM, waar ze zich drie jaar lang bezighield met financiële technologie. Daarna ging ze aan de slag voor durfkapitaalfonds Bloomberg Beta, waar ze verantwoordelijk was voor investeringen in data en machine learning. In 2015 veroverde ze met haar werk voor Bloomberg Beta een plekje in de Forbes-lijst 30 Under 30 in de categorie durfkapitaal.

Zilis was vervolgens van 2017 tot 2019 projectdirecteur bij Tesla, waar ze haar expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie inzette voor het Autopilot-team en de afdeling chipsontwerp. 

Ze raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door kunstmatige intelligentie

Zilis raakte al toen ze 12 of 13 jaar oud was geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie (AI), toen ze via het album "Spiritual Machines" van de Canadese rockband Our Lady Peace in aanraking kwam met het concept. Daardoor ging ze het gelijknamige boek van Ray Kurzweil lezen en raakte ze gefascineerd door AI, vertelde ze in 2021 tijdens de Canadian Undergraduate Conference over AI

"Ik heb me het afgelopen decennium op de best mogelijke manier helemaal gestort op de wereld van kunstmatige intelligentie", zei ze. En door haar kennis op AI-gebied kwam ze in aanraking met Musk: in 2016 werd ze lid van OpenAI, een platform dat onderzoekt hoe de mensheid van kunstmatige intelligentie kan profiteren en dat geleid wordt door Musk en de voormalig directeur van Y Combinator Sam Altman.

Zilis is momenteel het jongste bestuurslid van OpenAI. 

In 2017 ging Zilis aan de slag voor Neuralink, het futuristische hersenchipbedrijf dat ook is opgericht door Musk. Neuralink wil op korte termijn implantaten ontwikkelen die hersen- en wervelkolomproblemen kunnen oplossen en op lange termijn een "symbiose" tot stand brengen tussen kunstmatige intelligentie en het mensenlijk brein, zo stelt Musk

Neuralink heeft zijn chips al getest in een varken en in een aap, wat leidde tot woede bij dierenrechtenorganisaties. Musk liet vorig jaar weten dat Neuralink in 2022 zou beginnen met het aanbrengen van chips in mensen

In haar presentatie tijdens de AI-conferentie CUCAI noemde Zilis Neuralink "het meest gecompliceerde, maar ook het meest fascinerende dat ooit op mijn pad is gekomen".

"AI wordt een van de meest ingrijpende transformatieve technologieën die de mens ooit gecreëerd heeft, zo niet het meest ingrijpende", zei ze. "En we moeten vanuit menselijk perspectief zeker stellen dat het allemaal goed gaat." 

Zilis verdedigt Musk tegen kritiek

In 2020 vocht Musk openlijk een gevecht uit met de staat Californië over de coronalockdowns. Hij noemde die "fascistisch" en zei dat Tesla het hoofdkantoor naar Texas zou verhuizen. Daarop tweette parlementslid Lorena Gonzalez Fletcher van het de California State Assembly "F*ck Elon Musk."

Zilis antwoordde op Twitter dat de tweet van Gonzalez Fletcher haar verdrietig maakte. "Niemand is perfect, maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die zoveel persoonlijke opofferingen doet om te vechten voor een inspirerende toekomst voor de mensheid en dat al decennialang onvermoeibaar doet", schreef ze. "Het staat iedereen vrij zijn of haar mening te geven, maar de mijne is dat er niemand anders is die ik zo respecteer en bewonder."

Zilis kreeg vorig jaar een tweeling met Musk en kocht een huis in Austin

Zilis kocht vorig jaar augustus een huis in een ommuurde woonwijk in de Texaanse plaats Austin. De vastgoedwebsite Zillow schat dat het huis meer dan 4 miljoen dollar waard is.

De nieuwe Gigafactory van Tesla ligt dichtbij Austin en uit rechtbankdocumenten in handen van Insider blijkt dat zowel Zilis als Musk zijn ingeschreven als bewoners van dat adres. Maar Musk zegt dat zijn belangrijkste woonverblijf een 50.000 dollar kostend modulair huis is in Boca Chica, vlakbij het lanceerplatform van SpaceX in het zuiden van Texas. 

De tweeling van Zilis en Musk werd geboren in november, een paar weken voordat Musk en zangeres Grimes hun tweede kind kregen via een draagmoeder.

LEES OOK: Elon Musk slaat om zich heen in de media: een teken dat het niet goed gaat met Tesla?