Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

  • Bernie Sanders twitterde zondag dat ultrarijke Amerikanen hun ‘eerlijk aandeel’ moeten bijdragen aan de Amerikaanse samenleving.
  • CEO Elon Musk van Tesla reageerde met een belediging en de vraag of hij meer aandelen moet verkopen.
  • Eerder in november verkocht Musk bijna zeven miljard Tesla-aandelen.
  • Lees ook: Hoe rijk Elon Musk echt is, vergeleken met McDonald’s en Griekenland

Elon Musk heeft een lange geschiedenis van meningen spuien op Twitter. En afgelopen weekend zette hij die gewoonte door.

Na een tweet van de progressieve Amerikaanse senator en voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders, over ongelijkheid en ultrarijkdom, zocht de CEO van Tesla ruzie op het sociale medium.

In zijn eerste reactie op Sanders, die oproept tot het tot verantwoording roepen van ultrarijken om meer belasting te betalen, reageerde Musk bits: “Ik vergeet steeds dat jij nog leeft.”

Nadat een crypto-influencer Sanders wees op het feit dat hij zelf meer bezit en vermogen heeft dan de gemiddelde Amerikaan waarvoor de politicus zegt op te komen, plaatste Musk simpelweg een lachende emoji. De Tesla CEO vroeg daarna gekscherend aan Sanders of hij misschien nog meer Tesla-aandelen zou moeten verkopen.

Voor de bühne

Volgens documenten van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC verdiende Musk vorige week bijna 7 miljard dollar aan de verkoop van Tesla-aandelen. Kort daarvoor peilde hij onder zijn Twitter-volgers of hij dat zou moeten doen. Die stemden overweldigend voor 'ja'.

Het was, zoals bij zoveel van Musks publieke uitlatingen, een pr-stunt. Twee maanden voor de peiling had de Tesla-oprichter de geplande verkoop al in werking gesteld, blijkt uit wettelijke deponeringen.

Heeft de 'rijkste man ter wereld' wat te verbergen?

Bij zijn Twitter-peiling verwees Musk naar een voorgestelde miljardairstaks van Democratische beleidsmakers die ongerealiseerde winsten, waaronder koerswinst op aandelen, moet gaan belasten.

Hoewel de aandelen van Tesla flink stegen tijdens de pandemie en daarmee Musk tot de rijkste mens ter wereld maakten, is hij een felle tegenstander van deze miljardairstaks. Die zou Musk op jaarbasis 10 miljard dollar kosten. Momenteel bezit hij een vermogen van 335 miljard dollar.

Volgens de vermaarde belegger Michael Burry zit er meer achter de trollerige optredens van Musk dan hij laat blijken. De topbelegger denkt dat de Tesla-topman met de verkoop van aandelen geen politiek punt maakt, maar gewoon probeert schulden af te lossen.

Burry wijst naar documenten van toezichthouder SEC waarin staat dat Musk afgelopen juni ongeveer 88 miljoen aandelen als onderpand gebruikte voor persoonlijke leningen. Dat is 36 procent van zijn totale pakket.

LEES OOK: 10 lessen van Maye Musk (72): zakenvrouw, moeder van Elon en topmodel