Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


Topman Elon Musk van Tesla heeft nog eens 934.091 aandelen van de maker van elektrische voertuigen verkocht, ter waarde van omgerekend 930 miljoen euro. Dit gebeurde nadat hij gebruik maakte van de mogelijkheid om 2,15 miljoen aandelen bij te kopen, bleek dinsdag uit meldingen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

De rijkste persoon ter wereld twitterde op 6 november dat hij 10 procent van zijn aandelen zou verkopen als gebruikers van het socialmediaplatform daarmee instemden. Een meerderheid van hen was akkoord gegaan met de verkoop.

Het doel van de verkoop is belasting betalen. In Amerika wordt er alleen belasting betaald over aandelen als deze verhandeld worden. Musk krijgt geen loon en ontvangt geen bonussen, maar krijgt alleen aandelen. Daarom betaalt hij geen belastingen. Om toch belasting te betalen wilde hij naar eigen zeggen 10 procent van zijn aandelen verkopen.

Analisten denken dat de poll op Twitter een publiciteitsstunt was. Musk zou volgens hen toch wel beginnen met het verkopen van aandelen, omdat hij anders volgend jaar 15 miljard dollar aan belasting moest gaan betalen.

In november verkocht Musk tot nog toe 9,2 miljoen aandelen Tesla ter waarde van omgerekend 8,8 miljard euro.

Als Musk echt 10 procent van zijn aandelen in Tesla gaat verkopen, dan is hij nu ongeveer halverwege. 10 procent komt namelijk neer op ruwweg 17 miljoen aandelen. Experts schatten dat Musk de rest van de aandelen in de aankomende vier weken zal verkopen.

LEES OOK: Elon Musk begint Twitterfittie met Bernie Sanders over ultrarijken die ‘meer belasting zouden moeten betalen’