• Door de coronacrisis zijn e-bikes nu nog populairder dan ze al waren.
  • Om aan de toenemende vraag te voldoen, komen er steeds meer modellen op de markt.
  • Business Insider zet vijf opmerkelijke stekkerfietsen op een rij.

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat e-bikes nu nog populairder zijn dan ze al waren.

Onderzoeksbureau Multiscope schat op basis van een grootschalige enquête dat er dit jaar maar liefst 1,2 miljoen stekkerfietsen worden verkocht, zo meldde de ANWB in februari. In 2019 waren dat er volgens BOVAG-cijfers nog maar 420.000.

En met vraag, komt aanbod. Hoewel de meeste e-bikes voorzien zijn van een lage instap, een doorsnee uiterlijk en lijken op de fietsen waarop Henk en Ingrid elke zondag langsrijden, zijn er ook enkele onderscheidende modellen op de markt.

De spaakloze Reevo e-bike is er zo een waar je ‘u’ tegen zegt. Hoewel deze nu alleen nog valt te reserveren en de eerste leveringen pas eind dit jaar worden verwacht, is het futuristische uiterlijk het wachten meer dan waard.

Business Insider zet vijf opmerkelijke e-bikes, waarmee mensen gegarandeerd naar je omkijken, op een rij.

Porsche eBike Sport

De Porsche eBike Sport. Foto: Porsche
De Porsche eBike Sport. Foto: Porsche

De maker van luxeauto's heeft sinds kort ook twee stekkerfietsen in het assortiment: de Porsche eBike Sport en de Porsche eBike Cross, die begin maart gelijktijdig met de elektrische Porsche Taycan Cross Turismo EV werden gepresenteerd.

Lees ook: Porsche heeft bij de nieuwe elektrische Taycan Cross Turismo ook 2 zeer luxe e-bikes – kijk zelf

De eerste is bedoeld voor de verharde weg en voorzien van een Shimano EP8-motor, waarmee je snelheden van rond de 25 kilometer per uur haalt.

De Cross is gemaakt voor het ruigere werk. Ook deze fiets komt met een motor van Shimano, heeft grote hittebestendige schijfremmen en een ergonomisch verantwoord stuur.

Beide modellen zijn voorzien van een koolstofframe en een Shimano-kleurendisplay, dat de snelheid, afstand en het rijbereik realtime weergeeft.

De eBike Sport kost ruim 10.000 euro. Daarmee is die zo'n 2.000 euro duurder dan de Cross-uitvoering.

Overigens is Porsche niet de enige autofabrikant die graag meesnoept van de markt voor e-bikes. Onder meer Mercedes, Aston Martin en Ford hebben ook hun eigen tweewielers.

Super73-S2

De Super73-S2. Foto: Super73
De Super73-S2. Foto: Super73

Tweezitters zijn een niche op de markt voor stekkerfietsen. Toch komt het in Nederland geregeld voor dat er iemand op de bagagedrager van een fiets klimt.

Voor zij die hun volgende gezamenlijke reis comfortabeler en gemakkelijker willen afleggen, biedt de nieuwe elektrische fiets van Super73, genaamd de S2, wellicht uitkomst.

De tweewieler is voorzien van een retro-ontwerp, een verlengd zadel voor twee personen en een krachtige motor met een topsnelheid van 25 kilometer per uur. Op een volle accu heb je een bereik van ongeveer 120 kilometer.

Ondanks het uiterlijk is de fiets straatlegaal, waardoor een helm, rijbewijs en kenteken niet verplicht zijn.

De Super73-S2 heeft een prijskaartje van ongeveer 3.400 euro.

Mokumono Delta C

De Mokumono Delta C. Foto: Mokumono
De Mokumono Delta C. Foto: Mokumono

Een praktische stekkerfiets van eigen bodem. De Delta C van Mokumono is voorzien van een rekje aan de voorkant en twee bagagedragers aan de zijkant van het achterwiel voor tassen.

De fiets, die bedoeld is voor alledaags gebruik, heeft een actieradius van 60 kilometer en laadt binnen twee uur volledig op. Niet zeer geschikt voor een lange fietstocht, maar wel voor gebruik in de stad dus.

Net als de andere fietsen, haalt ook dit werkpaard een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur. Het relatief lichte frame, van slechts 16 kilogram, helpt daarbij.

De fiets is leverbaar voor een vanafprijs van 3.090 euro.

RadMini 4

Een opgevouwde RadMini 4. Foto: Rad Power Bikes
Een opgevouwde RadMini 4. Foto: Rad Power Bikes

Net als tweezitters zijn ook elektrische vouwfietsen iets minder voorkomend. Toch kunnen ze erg van pas komen – zeker wanneer je na het treinen nog een aantal kilometers moet afleggen.

De RadMini 4 kwam in de AD Fietstest 2021 als beste vouwfiets-koop uit de bus. Dit was mede te danken aan de zeer brede banden waardoor de fiets "goed en comfortabel" aanvoelt.

Aan het stoere uiterlijk zit wel een keerzijde: de RadMini 4 weegt 30 kilogram. Dat maakt deze vouwfiets bijna twee keer zo zwaar als de Delta C van Mokumono. Je zult dus wel spierballen nodig hebben als je de trap wilt pakken op het station.

De RadMini 4 heeft een bereik van ongeveer 72 kilometer, haalt een snelheid van 25 kilometer per uur en komt met een prijskaartje van 1.600 euro.

Reevo

De spaakloze Reevo e-bike. Foto: Reevo
De spaakloze Reevo e-bike. Foto: Reevo

De fiets der fietsen. Althans, qua looks. Het futuristische uiterlijk van de Reevo, met de volledig doorzichtige wielen, doet de e-bike er haast gephotoshopt uitzien.

Het bedrijf achter de fiets, Beno Inc., heeft op crowdfundingplatform Indiegogo inmiddels ruim 4,3 miljoen euro opgehaald. De productie is dit jaar van start gegaan. De eerste modellen moeten eind 2021 worden geleverd.

Naast een scifi-uiterlijk beschikt de fiets ook over de nodige gadgets. Zo ontgrendel je de tweewieler met je vingerafdruk en kun je hem vanwege de ingebouwde gps lokaliseren met je smartphone. Ook is hij voorzien van knipperlichten aan de achterkant.

De Reevo weegt bijna 25 kilogram en heeft een accu die in 3 uur tijd oplaadt. Hoe ver je daar mee komt, is nog niet duidelijk.

Het Amerikaanse model haalt een snelheid van 40 kilometer per uur. Het Europese model wordt vanwege regelgeving geleverd met een zwakkere motor, zoals bij veel elektrische fietsen het geval is.

Wat voor snelheid daarmee gehaald wordt, is ook nog niet duidelijk. Maar dit zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met andere stekkerfietsen. Volgens de wet mag een elektrische fiets trapondersteuning bieden tot 25 kilometer per uur.

Het futuristische speeltje heeft een vanafprijs van ruim 1.900 euro op Indiegogo. Dit is inclusief een tijdelijke korting van 33 procent.

[activecampaign form=34]

Meer over e-bikes? Bekijk ook deze stukken eens: