In Limburg en Noord-Brabant kunnen er geen nieuwe bedrijven meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet van TenneT. Dat heeft minister Rob Jetten (Energie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het net zit in die provincies “nagenoeg aan de maximale capaciteit”, zo schrijft de minister. Volgens TenneT is de stop tijdelijk en gaat het bedrijf op zoek naar oplossingen zoals het terugschroeven van bestaande contracten en het uitstellen van recente aanvragen.

De vraag naar aansluitingen op het net in Noord-Brabant en Limburg is de afgelopen tijd “explosief” gestegen volgens TenneT. Dit komt onder meer door “de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de verduurzamingsinitiatieven”, die wordt aangejaagd door de stijgende energieprijzen.

In de afgelopen maanden ging dat in Noord-Brabant en Limburg om ruim 800 megawatt aan nieuwe verzoeken, meldt TenneT. Dat is meer dan vier keer het verbruik van een stad als Den Bosch.

Jetten spreekt van "erg spijtig nieuws" met grote gevolgen, maar bevestigde ook dat huishoudens niet geraakt zullen worden door de stop. Bedrijven die meer stroom willen gebruiken of willen terugleveren aan het net, kunnen dat in deze regio's voorlopig niet doen.

Er waren al eens problemen op het stroomnet, bijvoorbeeld in Amsterdam, maar niet eerder was zo'n grote ingreep nodig. Er zijn al jaren zorgen om de beperkte capaciteit van het net, vooral als het gaat om energie opgewekt door windmolens en zonnepanelen. De 'verstoppingen' vormen dus ook een mogelijk probleem voor de transitie naar groene energie.

TenneT gaat de komende tijd in gesprek met bedrijven die bereid zijn "om tegen een vergoeding de belasting van het net op piekmomenten te beperken". Er loopt nu een onderzoek naar het gebrek aan ruimte voor toevoer van stroom, en TenneT laat ook de verstopping aan de afnamekant onderzoeken. De onderzoeken moeten in december klaar zijn.

Ondernemersverenigingen vinden dat uitbreiding van elektriciteitsnet topprioriteit moet zijn

VNO-NCW en MKB-Nederland menen dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet topprioriteit moet zijn. De capaciteitsproblemen zijn namelijk zeer zorgelijk voor ondernemers "die juist alles doen om te verduurzamen".

"Dit gaat de energietransitie en het halen van de klimaatdoelen ernstig in de wielen rijden", voorspellen de ondernemersverenigingen. "Alle problemen komen nu samen."

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen al met de netbeheerders en de overheid in gesprek te zijn over de ontstane problemen. Ook hebben de belangenverenigingen voorstellen gedaan aan de overheid om vergunningsprocedures voor de bouw van bijvoorbeeld nieuwe verdeelstations te versnellen.

Netbeheerders als TenneT en Enexis geven aan dat dergelijke procedures de verzwaring van het stroomnet vertragen. "We moeten met elkaar juist nu alle zeilen bijzetten om de verduurzaming een boost te geven", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

LEES OOK: Schrijnend tekort aan technisch personeel, zoals installatiemonteurs voor warmtepompen en zonnepanelen, remt de energietransitie