China heeft aangeboden de grote buitenlandse schuld van El Salvador op te kopen, vertelde vicepresident Felix Ulloa maandag aan persbureau Bloomberg. 

“China heeft aangeboden al onze schulden te kopen, maar we moeten voorzichtig te werk gaan”, zei Ulloa. “We gaan niet verkopen aan de eerste de beste bieder, we moeten de voorwaarden bekijken.”

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei niet op de hoogte te zijn van de zaak, aldus Bloomberg.

Hoewel er weinig details over een mogelijke deal zijn, geeft het aan dat de Centraal-Amerikaanse natie manieren zoekt om de financiële druk op het land te verlichten.

Kredietbureau S&P Global Ratings heeft El Salvador een rating gegeven van CCC+. Dit betekent dat het land financieel kwetsbaar is en ook dat institutionele beleggers zoals pensioenfondsen niet in de staatsschuld van El Salvador mogen beleggen.

Volgens Bloomberg zei Ulloa dat El Salvador zelf al een deel van zijn staatsobligaties heeft opgekocht met liquide middelen en van plan is in januari nog meer staatsschuld terug te kopen op de obligatiemarkt.

In januari 2023 moet ongeveer 667 miljoen dollar aan staatsobligaties worden afgelost. De terugkoop van een deel van dat bedrag zal waarschijnlijk eerder plaatsvinden. De regering van El Salvador zou hiervoor zogenoemde speciale trekkingsrechten kunnen gebruiken, of andere reserves bij het Internationaal Monetair Fonds.

Op de obligatiemarkt noteert de koers van staatsschuld van El Salvador die in januari vervalt, op 91 procent van de nominale waarde, ofwel het bedrag dat moet worden afgelost. De marktrente van de schuld ligt bijna 19 procentpunt hoger dan de vergelijkbare rente op Amerikaanse kortlopende staatsschulden, blijkt uit gegevens van zakenbank JPMorgan.

Ondertussen is El Salvador, onder leiding van president Nayib Bukele vooral bekend geworden om de adoptie van de bitcoin. Het land heeft plannen aangekondigd voor de uitgifte van een bitcoinobligatie, nadat de belangrijkste cryptomunt in 2021 als wettig betaalmiddel werd ingevoerd.

Maar begin dit jaar waarschuwde kredietbeoordelaar Moody's dat het aankopen van bitcoins het kredietrisico van El Salvador kan verhogen. De regering van het land heeft in het verleden moeite gehad om aan z'n verplichtingen op de korte termijn te voldoen. De speculatie met bitcoins is "vrij riskant" voor het land, vertelde analist Jaime Reusche aan persbureau Bloomberg.

LEES OOK: El Salvador heeft voor B-Day 400 bitcoins gekocht en wil nog veel meer kopen – de grootste cryptomunt stijgt bijna 10% in een week