• Inwoners van El Salvador zijn de bitcoin niet meer gaan gebruiken sinds de invoering van de munt als wettig betaalmiddel in 2021, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
  • De downloads van de door El Salvador ontwikkelde ‘Chivo Wallet’ zijn tot een halt gekomen; sinds september heeft niemand de bijbehorende app meer gedownload.
  • Ook blijkt uit het onderzoek dat slechts 5 procent van alle transacties in het land in bitcoin worden gedaan. De dollar heeft nog altijd de voorkeur.
  • Lees ook: Het IMF waarschuwt El Salvador om de bitcoin niet als wettig betaalmiddel te gebruiken vanwege de grote risico’s

Zeven maanden na het invoeren van de bitcoin als wettig betaalmiddel, geeft de bevolking van El Salvador nog altijd de voorkeur aan dollars boven de digitale valuta, dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder 1.800 Salvadoriaanse huishoudens.  

Ondanks de grootscheepse campagne van de regering voor de landelijke adoptie van de crypto, onder leiding van millennial president Nayib Bukele, lijkt het experiment tot nu toe weinig op te leveren. De digitale portemonnee die door de El Salvadoraanse regering hiervoor is ontwikkeld, de ‘Chivo Wallet’, wordt bijvoorbeeld nog niet op grote schaal gebruikt. 

Alle downloads van de bijbehorende Chivo-app vonden plaats in september 2021, de maand waarin El Salvador het gebruik van de bitcoin naast de dollar legaliseerde.

Volgens de onderzoekers gebruiken de meeste Salvadorianen liever contant geld dan digitale munten en hebben ze over het algemeen weinig vertrouwen in de bitcoin en de blockchain. Ook is een groot deel van de bevolking niet op de hoogte van de wallet of de bitcoin in het algemeen. 

Uit de enquête blijkt ook dat nog niemand de Chivo Wallet gebruikt om belastingen te betalen, en dat in slechts 5 procent van de gevallen met bitcoin wordt betaald. Voor de meeste transacties in het land hebben dollars de voorkeur. 

Toch blijft president Bukele de cryptomogelijkheden verder uitbreiden, ondanks de terughoudendheid rondom crypto in zijn land.

Sinds de invoering van de bitcoin als wettig betaalmiddel heeft Bukele onder andere een 'bitcoin-obligatie' gelanceerd. Deze moet helpen om een nieuwe cryptostad te financieren. In november zei hij ook dat eventuele bitcoinwinsten gebruikt zullen worden om 20 scholen te bouwen.

LEES OOK: Hoe groot is de kans op een verbod van de bitcoin in de Europese Unie? Dit zeggen experts