Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt er bij El Salvador op aan om de bitcoin niet als wettig betaalmiddel te gebruiken. De internationale instelling verwijst hierbij naar de grote risico’s die verbonden zijn aan ’s werelds belangrijkste cryptovaluta.

Het IMF bracht dinsdag een rapport uit waarin het zijn standpunt uiteenzet over waarom de Centraal-Amerikaanse natie de reikwijdte van de Bitcoinwet zou moeten beperken. Deze werd in juni 2021 werd aangenomen, nadat een parlementaire meerderheid hiermee instemde.

Het gebruik van de bitcoin als wettig betaalmiddel “brengt grote risico’s met zich mee voor de financiële- en marktintegriteit, de financiële stabiliteit en de consumentenbescherming,” aldus het rapport. “Het kan ook voorwaardelijke verplichtingen creëren.”

Het IMF roept ook op tot strengere regelgeving voor Chivo, de officiële e-wallet van El Salvador. Ze uitten daarnaast hun bezorgdheid uit over de risico’s die verbonden zijn aan de uitgifte van door bitcoin gedekte obligaties.

Economen van het IMF prijzen het land voor het "snelle herstel" te midden van de coronapandemie, waardoor de economische en menselijke tol voor de Salvadoranen beperkt is gebleven. Maar ze wijzen ook op de budgettaire kwetsbaarheden van het land, die volgens hen zijn toegenomen. Deze kwetsbaarheden zijn het gevolg van de grote overheidsschuld in verhouding tot het nationaal inkomen.

Het IMF moedigt El Salvador ook aan om zijn anticorruptie- en antiwitwasbeleid aan te scherpen. Verder zou het beleid ter bestrijding van de financiering van terrorisme in lijn moeten komen met mondiale normen.

El Salvador en de bitcoin

Het is niet de eerste keer dat het IMF alarm slaat over de omarming van de bitcoin door El Salvador. In juni 2021 zei de financiële instelling dat de introductie van de bitcoin als officieel betaalmiddel "een aantal macro-economische, financiële en juridische problemen met zich meebrengt die zeer zorgvuldig moeten worden geanalyseerd."

El Salvador introduceerde in september 2021 officieel de bitcoin als wettig betaalmiddel. Daarmee werd El Salvador het eerste land ter wereld dat de digitale munt gelijkstelde aan de Amerikaanse dollar, de andere valuta die in het land als officieel betaalmiddel geldt. Sindsdien heeft het land onder leiding van president Nayib Bukele meer dan 1.000 bitcoins gekocht. 

Kredietbeoordelaar Moody's is sceptisch over het monetaire beleid van El Salvador. In juli vorig jaar verlaagde Moody's de kredietrating van het land naar CAA1, wat wijst op een zeer hoog risico op wanbetaling op zijn schulden. Het ratingbureau noemde een "uitdagend aflossingsschema" en "een verslechtering van de kwaliteit van de beleidsvorming" als redenen voor de verlaging.  

In reactie op de afwaardering reageerde Bukele op Twitter met "DGAF". De letters zijn een acroniem voor "don't give a fuck." 

De bitcoin is de laatste tijd flink onderuit gegaan en is momenteel bijna de helft minder waard, vergeleken met de piek in november van bijna 69.000 dollar. De cryptomunt steeg de afgelopen 24 uur echter met bijna 10 procent tot meer dan 37.000 dollar, nadat de bitcoin maandag een zesmaands dieptepunt onder 33.000 dollar aantikte.

LEES OOK: De hoofdstrateeg van een cryptobedrijf legt uit waarom de bitcoin kan zakken tot $18.000 – en noemt 4 altcoins die interessant zijn om op te pikken in de dalende markt