Een verre planeet ter grootte van Jupiter is in ernstige problemen gekomen toen een nabije ster begon uit te dijen, een lot dat de aarde uiteindelijk ook te wachten staat.

Toen de waterstofvoorraad van de ster opbrandde, zwol de ster op tot 100 keer zijn oorspronkelijke grootte, waarbij zijn atmosfeer de planeet veel dichter naderde.

Uiteindelijk werd de planeet opgeslokt door de stervende ster. Het verdwijnen van de planeet veroorzaakte een energie-uitbarsting die de buitenste lagen van de ster raakte, waardoor deze feller van kleur werd.

Gasdeeltjes van de buitenste laag van de ster koelden vervolgens af en condenseerden tot een stofwolk – het enige overblijvende bewijs dat er ooit een planeet was.

Astronomen hebben dit vastgesteld, toen ze registreerden hoe de ster, op een afstand van 12.000 lichtjaar, plotseling uitbarstte met wit licht en in slechts 10 dagen 100 keer zo fel werd, waarna het licht weer vervaagde.

Ook de aarde zal op deze manier aan z'n einde komen. Over ongeveer 5 miljard jaar, als de zon opbrandt en opzwelt, zal ze alle binnenplaneten opslokken: Mercurius, Venus en de aarde.

De zon, met plasma-uitbarstingen op haar oppervlak. Foto: NASA/SDO

"Wij zien de toekomst van de aarde", zegt strofysicus Kishalay De, onderzoeker aan de Amerikaanse universiteit MIT in een persbericht. "Als een andere beschaving ons vanaf 10.000 lichtjaar afstand zou observeren terwijl de zon de aarde opslokt, zouden ze zien dat de zon plotseling helderder wordt als ze wat materiaal uitwerpt, waar stof omheen wordt gevormd, voordat ze weer wordt wat ze was."

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen afgelopen woensdag in het tijdschrift Nature.

Het opslokken van de aarde zal een koud kunstje zijn voor de zon

Zonnestralen beginnen de atmosfeer van de aarde te verlichten als het internationale ruimtestation in een baan om de aarde een zonsopgang tegemoet vliegt. Foto: NASA

Wetenschappers denken dat de meeste planeten op deze manier zullen sterven. Dit is de eerste keer dat ze dit live hebben zien gebeuren, dankzij een gelukkige timing en de enorme omvang van de planeet in kwestie.

Maar zelfs voor deze grote planeet was het "alsof de ster die de planeet opat, hem daarna helemaal vergat", zei onderzoeker De in een toelichting voor journalisten.

Op een laagje stof na zag de ster er nog net zo uit als een jaar eerder, voordat hij zijn planeet had opgeslokt.

Voor de zon zal het verorberen van de aarde nog eenvoudiger zijn. De verre planeet die net door zijn ster is opgeslokt, was ongeveer zo groot als Jupiter, ofwel meer dan 1.300 keer de omvang van de aarde.

Jupiter, vastgelegd door NASA's Juno-ruimtevaartuig toen het de reuzenplaneet van dichtbij passeerde. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Mercurius, Venus en de aarde zijn waarschijnlijk "echt kleine verstoringen voor de kracht van de zon", merkte onderzoeker Morgan MacLeod van het Harvard-Smithsonian Center for Astrofysis op tijdens de persconferentie.

Gelukkig zullen mensen - en waarschijnlijk alle andere levensvormen - dit niet meer meemaken. Als het eind van de aarde daar is, zal de planeet al tienduizenden jaren onbewoonbaar zijn. In de periode dat de zon begint met uitdijen, zal al het water van de planeet waarschijnlijk verdampen en zal ze te heet worden voor het leven zoals wij dat kennen.

Lees meer over wetenschap: