Een ‘zwaartekrachtlens’. Dat is de benaming voor het fenomeen dat de “bogen en strepen” veroorzaakt op nieuwe foto’s van de James Webb-telescoop, die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijgegeven.

Het effect treedt op als een hemellichaam met een aanzienlijke zwaartekracht “een zodanige kromming van de ruimtetijd veroorzaakt dat het pad van het licht eromheen zichtbaar wordt gebogen, als door een lens“, zo legt de European Space Agency (ESA) uit. Daardoor zal het hemellichaam de sterrenstelsels en de sterren erachter vervormen voor iemand die er van een afstand naar kijkt.

Een zwaartekrachtlens heeft ook een vergrotend effect, waardoor wetenschappers verder weg gelegen sterrenstelsels kunnen bestuderen die anders moeilijk te zien zijn.

Het sterrencluster SDSS J1226+2149, dat te zien is op de nieuwe foto, is 6,3 miljard lichtjaar verwijderd van de aarde en maakt deel uit van het sterrenbeeld 'Hoofdhaar' (Coma Berenices).

Door de zwaartekrachtlens kon de infraroodcamera van de James Webb-telescoop een heldere foto maken van het sterrenstelsel 'Cosmic Seahorse', dat wordt weergegeven als een "lange, heldere en vervormde boog die zich uitspreidt nabij de kern" in het kwadrant rechtsonder.

LEES OOK: De zon is bijzonder actief en stuurde een waanzinnig sterke zonnevlam in de ‘X-klasse’ op aarde af die voor storingen zorgde: er is meer op komst