Voor sommige mensen zijn bijzondere astronomische gebeurtenissen een hobby waarvoor ze bereid zijn veel te doen. Zo zijn er aardig wat globetrotters die de aarde afreizen om bijzondere zonsverduisteringen waar te nemen. Op sommige momenten leidt dat tot een vorm van massatoerisme.

Aanstaande donderdag 20 april vindt er een zonsverduistering plaats die te zien zal zijn in delen van Oceanië en Zuidoost-Azië.

Voor een optimale ervaring bereiden in totaal 20.000 mensen zich voor in het stadje Exmouth in West-Australië. Daar wonen normaal gesproken 2.800 mensen, maar momenteel zijn daar ruim 17.000 enthousiastelingen bijgekomen. Hieroor is Exmouth veranderd in een oord voor grootschalig zonnetoerisme, zo meldt de Britse krant The Guardian.

De relatief zeldzame hybride eclips duurt in totaal drie uur, maar de toeschouwers hebben slechts één minuut om waar te nemen hoe de maan vanuit aards perspectief de zon volledig afdekt.

De zonnetoeristen onderscheiden zich van klassieke backpackers doordat ze naast tentjes ook uitgebreidere apparatuur bij zich hebben. Denk hierbij aan telescopen en speciale camera's om zonsverduisteringen en andere astronomische fenomenen vast te leggen.

Uiteraard worden er ranglijstjes bijgehouden van records op het gebied de aantallen zonsverduisteringen die individuen hebben meegemaakt. De Amerikaan Paul Maley zou volgens The Guardian momenteel het hoogst scoren met 81 bezochte zonsverduisteringen in 42 landen. Daarbij zou hij in totaal 1 uur, 11 minuten en 33 seconden in totale verduistering hebben geleefd.

LEES OOK: Een gat dat 30 keer zo groot is als de aarde, is zichtbaar op de zon – het zorgt voor zonnestormen die eind deze week onze planeet bereiken