• Kristin Harper is CEO van Driven to Succeed, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in leiderschapsontwikkeling.
  • In haar boek ‘The Heart of a Leader: 52 Emotional Intelligence Insights to Advance Your Career’ beschrijft Harper de mentale eigenschappen van succesvolle ondernemers en managers.
  • Volgens Harper houden mentaal veerkrachtige mensen er tien gewoontes op na die ervoor zorgen dat ze extra weerbaar zijn.
  • Zo doen ze bijvoorbeeld aan mindfulness, hebben ze hun emoties onder controle en hebben ze een groep vrienden om zich heen om op terug te vallen.

Coronajaar 2020 heeft de hele wereld veel stress bezorgd. De pandemie, de onverwachte lockdowns, de vele doden en het enorme verlies van banen vragen veel van onze veerkracht. Veel mensen zijn bang dat we na deze moeilijke periode nooit meer terug zullen keren naar normaal.

Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen zelfs mensen die een trauma hebben opgelopen goed herstellen en hun gewone leven weer oppakken. In sommige gevallen komen getraumatiseerde mensen juist sterker uit een zware periode.

Veel gewone mensen hebben onvoorstelbare dingen weten te bereiken nadat ze een trauma beleefd hebben. Van de Nederlander Maarten van der Weijden die leed aan leukemie en later Olympisch goud won, tot een blinde man die de Atlantische Oceaan over roeide en een vrouw die de genocide in Rwanda overleefde en door de voormalige Amerikaanse president Barack Obama werd aangesteld als directeur van het Nationale Holocaust Museum.

Al deze ‘superoverlevers’ hebben hun zwaarste uitdaging weten te transformeren tot hun grootste succes.

Het transformatieproces

Het proces van de superoverlevers bestaat uit diepe refeclecties, de harde werkelijkheid onder ogen zien, het loslaten van eerdere doelstellingen en het formuleren van nieuwe doelen. Dat betekent niet dat de lat omlaag gaat, maar dat je simpelweg nieuwe realistische doelen stelt op basis van je huidige mogelijkheden.

Belangrijk daarbij is – misschien wel tot veler verrassing – om te stoppen met positief denken en in plaats daarvan realistisch te gaan denken. Vermijd de comfortabele bezweringsformule 'alles komt goed', maar stel jezelf de dappere vraag 'wat nu?'.

Het ontkennen of vermijden van een moeilijke situatie kan op korte termijn prettig zijn, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten.

Dit zijn 10 eigenschappen en gewoonten van mentaal veerkrachtige mensen die ze gebruiken om hun trauma om te buigen:

1. Ze doen aan mindfulness. Word bewust van wat er gebeurt, hoe je je voelt en wat je mogelijkheden zijn. Psychologist Linda Graham beschrijft dit als "het vermogen om te pauzeren, een stap terug te zetten, te reflecteren, perspectieven te veranderen, opties te creëren en slim te kiezen."

2. Ze ademen langzaam en diep. Als je gestrest bent, werkt je immuunsysteem niet optimaal en neemt het risico op geestelijke of fysieke problemen toe. Ademhalen vanuit je middenrif, vooral in stressvolle situaties, helpt je de voeten op de grond te houden en de uitdagingen van het leven beter aan te kunnen.

3. Ze beschrijven hun emoties heel nauwkeurig. Het uitspreken van je emoties helpt bij het bereiken van een oplossing voor datgene wat je dwarszit. Onderzoek toont aan dat het deel van je brein dat je emoties controleert tot rust komt als je je gevoelens exact kan beschrijven.

4. Ze reflecteren. Je leert van goed kijken naar je acties, je gedrag en de bewoordingen die je kiest en wordt daar wijzer van. Blijf alleen niet hangen in "wat als" en "had ik maar".

5. Ze veranderen hun mindset. Onderzoek heeft aangetoond dat superveerkrachtige mensen het idee hebben dat ze controle hebben over wat er gebeurt in hun leven. Hun mindset stelt hen in staat beter om te gaan met tegenslagen en het beste te maken van welke situatie dan ook.

6. Ze zoeken naar betekenis. Onderdruk de neiging om jezelf als slachtoffer te zien en je af te vragen 'Waarom ik?' Probeer in plaats daarvan betekenis te vinden in wat je doormaakt en dat te zien als lessen voor een bevredigende toekomst.

7. Ze vergeven. Blijven hangen in boosheid of wrok helpt je niet verder. Vergeving zorgt voor het verbreken van de mentale en emotionele banden met het verleden en stelt je in staat door te gaan.

8. Ze maken gebruik van hun netwerk. Onderzoek laat zien dat extraverte mensen vaak veerkrachtiger zijn, omdat ze steun zoeken. Je netwerk kan bestaan uit je baas, collega's, je echtgenoot, familieleden, vrienden en professionele zorgverleners.

9. Ze hebben hun emoties onder controle. Als je emoties de overhand dreigen te krijgen, probeer ze dan onder controle te krijgen met technieken als diep ademhalen, tot tien tellen, een stap terug zetten en langzaam praten.

10. Ze tonen hun dankbaarheid. Het leren waarderen wat we hebben en wie we zijn in plaats van klagen over wat we missen, is een krachtige techniek om stressvolle en negatieve gevoelens om te buigen. Dankbaarheid zorgt voor vastberadenheid, waardoor je sterker terugkomt dan ooit tevoren.

Auteur Kristin Harper is CEO van het bedrijf Driven to Succeed, LLC dat zich toelegt op emotionele intelligentie. Ook is ze schrijfster van het boek 'The Heart of a Leader: 52 Emotional Intelligence Insights to Advance Your Career.'


Lees meer over zelfontwikkeling: