Op de online vraagbaak Quora stelde een van de gebruikers een tijdje terug een vraag die honderdduizenden mensen ter wereld ook wel eens heeft beziggehouden. ‘Wat is de beste manier om te onthouden wat je hebt gelezen?’

De vraag kreeg duizenden antwoorden van mensen die putten uit hun eigen ervaring en uit wetenschappelijk onderzoek.

Business Insider nam ze door, vatte ze samen en vulde ze aan met studies naar dit fenomeen. In het onderstaande overzicht staan de beste trucjes om echt goed te onthouden wat je zojuist hebt gelezen, of het nu studiemateriaal, krantenartikelen of boeken zijn.

Degene die morgenochtend nog weet wat de negen onderstaande tips zijn, heeft het helemaal begrepen.

1. Scan eerst de tekst

De Amerikaanse onderzoeker Bill Klemm, gespecialiseerd in neurowetenschappen, stelt dat het scannen van de tekst een belangrijke strategie is om informatie op te slaan.

Het idee is dat je eerst door de tekst gaat op zoek naar de belangrijke onderwerpen en sleutelwoorden. Vervolgens lees je de hele tekst zoals je normaal een tekst leest. Doordat je door het scannen al bekend bent met de belangrijkste thema’s, is het volgens Klemm makkelijker om details te onthouden.

2. Maak notities op de pagina

“Lees nooit zonder een pen bij de hand te hebben”, was een van de reacties op Quora. “Onderstreep zinnen die je lastig, interessant of belangrijk vindt. Markeer aan de zijkant belangrijke paragrafen. Maak tekeningen om belangrijke ideeën beeldend te maken.”

3. Stel vragen aan jezelf over de tekst

Een andere lezer op Quora suggereert om interactief door een tekst te lopen door middel van het stellen van vragen aan jezelf.

Als je bijvoorbeeld met een studieboek bezig bent, kun je jezelf afvragen: wat is het belangrijkste van de pagina die ik net heb gelezen?

herrineren-1

4. Verbeeld, associeer, herhaal

Nog zo’n tip van een lezer: het proces van onthouden is een drietrapsraket.

De eerste trede is verbeelding. Je kunt de visuele indruk die een tekst op je maakt versterken door jezelf in die situatie te plaatsen of deel te nemen aan de gebeurtenissen die worden omschreven.

Deel twee is associëren, of het linken van de tekst aan iets dat je al kent. Voorbeeld: misschien dat een van de namen van de personages lijkt op die van een vriend of een bekende.

Herhaling is het derde deel. Hoe meer je een tekst leest, des te sterker worden de herinneringen bij de tekst. Als je nou niet een heel boek opnieuw wil lezen, markeer dan belangrijke delen van de tekst.

5. Deel de info met anderen

In een TED Talk zei onderwijsexpert en onderzoeker Peter Doolitle dat als je iets wil onthouden wat je hebt meegemaakt, je dan iets moet doen met die informatie.

Enkele Quora-leden zijn het met Doolitle eens. Een van hen suggereert te bloggen, of op een andere manier aan anderen uit te leggen wat je geleerd of gelezen hebt.

Plus, als het je niet lukt het uit te leggen, is het misschien verstandig de tekst nog eens te lezen.

6. Lees hardop

Onhandig als je in de trein of in een studieruimte zit natuurlijk, maar een van de Quora-gebruikers zegt dat het hem helpt om hardop te lezen. “Meestal helpt me dat de tekst beter te begrijpen en te onthouden.”

Onderzoeker Art Markman van de universiteit van Texas schreef in Psychology Today dat deze tactiek het beste werkt als er een paar belangrijke elementen zijn die je moet onthouden. Dat komt doordat de zinnen die je uitspreekt (zelfs als je ze fluistert) een extra dimensie krijgen. Je herinnert je letterlijk dat je ze uitgesproken hebt. Op deze manier is je herinnering aan die zinnen anders dan aan de zinnen die je niet hardop las.

7. Lees van papier, niet van een scherm

Best makkelijk zo’n e-reader. Op vakantie of onderweg. Zeker als je snel meerdere boeken verslindt.

Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat het lezen vanaf een scherm je geheugen weleens kan verzwakken. Uit een van die studies bleek zelfs dat mensen die een bepaald kort verhaal op een Kindle lazen, de chronologie minder goed konden reproduceren dan mensen die hetzelfde verhaal op papier lazen.

Anne Mangen, uitvoerder van dat onderzoek, zei tegen dagblad The Guardian dat dat vermoedelijk komt doordat de stapel pagina’s die je in je hand hebt bij het lezen van een boek een soort van denkbeeldige markeringen vormen. Dat heb je bij een Kindle niet. (Uiteraard kan het zo zijn dat mensen die meer gewend zijn om te lezen van een scherm, minder problemen hebben teksten die ze online lazen te onthouden.)

Aan de andere kant wees een ander onderzoek van Mangen uit dat middelbare scholieren beter scoorden op het onderdeel begrijpend lezen na het doornemen van een tekst van papier, in plaats van een scherm.

8. Verdeel je aandacht

Professor Ben Y. Zhao, expert op het gebied van computerwetenschappen, adviseert om ‘onevenredig’te leren. Je bespaart tijd, stelt hij, door niet alles te willen onthouden, maar je te richten op een paar belangrijke zaken.

“Wat ik bedoel is dat je niet alles even goed moet willen onthouden. Richt je op de belangrijkste thema’s van een tekst. De thema’s die de rest van de tekst verklaren. Als je op die manier leest, kun je de minder belangrijke zaken reproduceren door te associëren of door logisch beredeneren.”

9. Maak gebruik van de ‘Cornell-techniek’

De Universiteit van Cornell heeft zo haar eigen manier om teksten uitstekend te kunnen onthouden. De techniek bestaat uit vijf principes.

  • Maak aantekeningen.
  • Bedenk vragen bij die aantekeningen.
  • Leg een vel papier op je aantekeningen en probeer je vragen te beantwoorden.
  • Denk dieper na over wat je las. Boor een nieuwe dimensie aan.
  • Neem op zijn minst tien minuten per week de tijd om je aantekeningen te bestuderen.