Wat heb je liever, witte of bruine eieren? De laatste, toch? Die zijn gezonder en de kip heeft een beter leven.

De gemiddelde Nederlandse consumenten associeert bruine eieren met gezond en biologisch, en witte eieren met de legbatterij.

Een misverstand.

Het verantwoorde imago van bruine eieren is eigenlijk toeval, toonde het tv-programma Keuringsdienst van Waarde onlangs aan. De eerste scharreleieren die in Nederland op de markt kwamen, waren namelijk bruin.

Er zijn ondertussen überhaupt geen legbatterij-eieren meer te koop in Nederland, maar het stigma is aan de witte eieren blijven kleven.

Kippenvoer heeft geen invloed op de eikleur

De kleur van het ei heeft dan ook niets te maken met het voer van de kippen. Dat heeft hooguit invloed op de kleur van de dooier. Die kan feller geel of oranje worden als de kippen bijvoorbeeld maïs of paprika bijgevoerd krijgen.

Ook zegt de kleur van de veren van de kip niets over de kleur van haar eieren: bruine kippen kunnen witte eieren leggen, en omgekeerd.

Wat dan wel voor het kleurverschil zorgt? Genen. Het kippenras is bepalend voor de kleur van het ei. Dat zit zo.

In de schaalklier in de legdarm van de kip worden rode pigmenten aangemaakt uit hemoglobine. Samen met gele pigmenten uit galkleurstof slaan ze neer op de kalkschaal van het kippenei. Door de vermenging van gele en rode pigmenten ontstaat de bruine kleur van de eierschaal.

Bij sommige kippenrassen komen deze kleurstoffen minder voor, of helemaal niet. Hun eieren blijven wit.

Kijk naar de oorlel van de kip

Kun je dan helemaal niet aan de kip zien of deze wit of bruin gaat leggen? Toch wel. Daarvoor kijk je naar de oorlel van de kip. Rode oorlel? Dan legt de kip bruine eieren. Witte oorlel? Reken op witte eieren. Waarschijnlijk, want er zijn een paar rassen die een uitzondering vormen op deze regel.

De kleur van de eierschaal zegt dus niets over de omstandigheden waaronder de kip is gehouden, maar Nederlanders hebben kennelijk wel dat idee. De handel profiteert daarvan door meer te vragen voor bruine eieren.

De Keuringsdienst van Waarde constateerde dat bruine eieren in de supermarkt 7 tot 8 cent duurder zijn dan witte. Volgens de eierproducenten die het programma sprak, vloeit de opbrengst van het prijsverschil vooral naar de supermarktketens.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.

LEES OOK: Hoezo sambal uit Indonesië? De potjes in de supermarkt komen uit dit Europese land