Een van je medewerkers meldt zich alwéér ziek. En eigenlijk weet je vrijwel zeker dat hij dat niet is. Omdat hij gisteren woedend naar huis is gegaan. Of omdat je hebt gehoord van anderen dat hij er thuis of ergens anders fanatiek op los klust wanneer hij zich ziek meldt. Hoe pak je dit als goede werkgever nu het best aan?

Het gratis e-book Arbeidsrecht van Interpolis geeft enkele tips voor deze situatie.

Ga direct het gesprek aan met je medewerker

Met je medewerker om tafel gaan en je twijfel hardop uitspreken, is soms voldoende om boven water te krijgen waarom iemand zich onterecht ziek meldt. Misschien zijn er problemen in de thuissituatie of op de werkvloer? Is er thuis iemand langdurig ziek of wordt de medewerker gepest? Kan hij de stress die het werk met zich meebrengt niet aan of haalt hij geen voldoening meer uit zijn werkzaamheden?

In dit soort situaties kun je als werkgever je medewerker een helpende hand toesteken. Bied de mogelijkheid tot extra vrije dagen als je medewerker daarmee de problemen thuis kan overbruggen, distantieer je van pesterijen, bemiddel en stuur actief bij om de werksituatie voor je medewerker te verbeteren.

Is een gesprek niet mogelijk, schakel dan de bedrijfsarts in

Je laat je medewerker met spoed oproepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts als het niet lukt om in contact te komen met je medewerker of als hij het gesprek afwijst. Zo ontvang je een advies over de arbeidsongeschiktheid en de verwachte hersteltermijn.

Daarnaast kan de bedrijfsarts een eventueel re-integratietraject in goede banen leiden. Hij maakt bijvoorbeeld een probleemanalyse op: wat kan de medewerker nog wel en wat niet?

Geeft je medewerker ook aan de oproep van de bedrijfsarts geen gehoor, stuur de medewerker dan direct een brief. Daarin vertel je hem dat je zijn loon niet langer betaalt als hij blijft weigeren om het spreekuur van de bedrijfsarts te bezoeken. Vaak is het versturen van deze brief voldoende om je medewerker op het spreekuur van de bedrijfsarts te laten verschijnen. Ga daarom in een dergelijk geval nooit meteen over tot ontslag.

Meer tips voor een optimaal personeelsbeleid vind je in het gratis e-book Arbeidsrecht. Je kunt het hier gratis downloaden.

In een reeks bijdragen laat de afdeling risicobeheersing van Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Business Insider Nederland.