Je zou denken dat miljonairs extreem goed zijn in het verdienen van geld en handig omgaan met hun vermogen. Maar vermogende mensen hebben maar zelden een strak trackrecord op het gebied van geldzaken.

De Amerikaan ‘John’ ging als 50’er met pensioen en startte daarna het personal-finance blog ESI Money. Hij interviewde de afgelopen jaren 100 miljonairs en ontdekte dat ook deze groep grote financiële fouten maakt.

In een recente blogpost schrijft John dat de meest gemaakte fout te maken heeft met beleggen. Het blijkt dat de favoriete beleggingsstrategie van de meeste miljonairs bedrieglijk eenvoudig is:  investeren in indexfondsen met lage kosten. Maar dat ook het pad naar succes vaak niet soepel is.

“Denk eens aan dit scenario: je presteert financieel heel goed op sommige gebieden. Dan ben je geneigd te denken dat je op andere terreinen net zo goed bent. Dan begin je eigenlijk lukraak in van alles te beleggen….daar ga je het geld verliezen.”

Veel miljonairs die John sprak, betreuren het dat ze zich hebben ingelaten met het uitkiezen van ‘favoriete’ individuele aandelen. Zogenoemde ‘hot stocks’ bleken vaak helemaal niet zo geweldig.

John, die zelf ook miljonair is, was hier ook gevoelig voor en ging door een fase waarin hij te veel zelfvertrouwen had en het beter wist dan menig professional. Gevolg: toen hij ging beleggen, dacht hij het zelf allemaal beter te weten door zelf z'n favoriete aandelen uit te kiezen. Een daar ging het vaak mis.

Sommige geïnterviewden hebben nog altijd spijt dat ze vasthielden aan slechte beleggingskeuzes: "De belangrijkste fout die ik maakte was dat ik me niet hield aan mijn eigen zakelijke principes: verliezen snel achter je laten. Elke keer lopen je verliezen namelijk op en moet je vroeg of laat tóch je verlies nemen."

Uiteindelijk ontdekten veel miljonairs dat het succes van beleggen niet bepaald wordt door winst op de korte termijn. "Het verhaal van de haas en de schildpad is waar", zei een miljonair, "Langzaam en gestaag win je de race. Het leven is geen sprint, maar een marathon."

Lees meer over miljonairs: