Apple-CEO Tim Cook wijst beschuldigingen dat Apple misbruik zou maken van een monopolie van de hand. “Geen redelijk mens zou Apple ooit een monopolist noemen”, zegt Cook tegen het Duitse tijdschrift Stern.

Cook reageert daarmee op het nieuws dat muziekstreaming-rivaal Spotify Apple verwijt dat het de concurrentie verstoort. Spotify heeft in maart een klacht ingediend bij de EU.

Spotify stelt onder meer dat Apple in de door Apple gerunde App Store de eigen muziekstreamingdienst Apple Music voortrekt. Verder zit het Spotify dwars dat Apple een 30 procent belasting heft bij aankopen via het Apple-betalingssysteem. Dat zou de kosten voor Spotify Premium-abonnementen verhogen.

Apple beschuldigde Spotify er vervolgens van te profiteren door het werk van artiesten te exploiteren.

Supermarkt en huismerken

In het interview met het tijdschrift Stern is de toon van Cook een stuk milder. Apple heeft maar 30 tot 40 eigen apps en er zijn nog twee miljoen andere apps, is zijn stelling. Hij vergelijkt de App Store met een supermarkt die zowel producten van andere merken als producten van een eigen huismerk verkoopt. Dat is gebruikelijk, het gebeurt gewoon en de klant is daarbij gebaat.

The Financial Times meldde in mei dat de EU een onderzoek naar de klacht van Spotify zou starten, maar dat onderzoek is nog niet aangekondigd.

Overigens heeft Apple niet alleen in Europa te maken met vragen over concurrentie. De Amerikaanse presidentskandidaat Elizabeth Warren zegt dat ze Apple, Facebook, Google en Amazon uit elkaar wil halen.

Lees ook op Business Insider

De Trump-regering is ook een antitrustonderzoek begonnen naar grote technologie-ondernemingen. Justitie doet verder onderzoek naar Facebook en Google. Tegen Apple lopen momenteel geen formele onderzoeken over bijvoorbeeld concurrentiemisbruik.

Apple-CEO Cook stelt dat hij de eerste is die vindt dat grote bedrijven grondig moeten worden onderzocht. Hij voegt toe dat hij hoopt dat mensen niet alle grote techbedrijven op één hoop gooien.

Lees meer over Apple: