Een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines is enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran neergestort.

Alle 176 inzittenden zijn dood. De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die vanwege de vliegramp een bezoek aan Oman afbreekt, laat weten dat het om 167 passagiers gaat en negen bemanningsleden. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Het vliegtuig met bestemming de Oekraïense hoofdstad Kiev zou bij opstijgen technische problemen hebben gehad. Gemeld wordt dat op de plaats waar het vliegtuig neerstortte een hevige brand woedde.

Het ongeluk lijkt geen verband te houden met de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten. Iran vuurde eerder in de nacht van dinsdag op woensdag tussen de 10 en 15 raketten af op Amerikaanse militaire doelen in Irak.

De meeste mensen in het passagierstoestel hadden niet de Oekraïense nationaliteit. Het gaat onder meer om 83 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners en 10 Zweden, meldt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken na de vliegramp, die aan meer dan 170 mensen het leven heeft gekost.

Hulporganisatie Rode Halvemaan zegt dat met hulp van militairen en brandweerlieden wordt gezocht naar lichamen. "Iedereen helpt zodat we alle lichamen kunnen bergen. Die zijn in een groot gebied neergekomen", aldus het hoofd van een reddingseenheid.

Staatsmedia berichten dat het toestel is neergekomen bij Parand, vlak bij Teheran. Aan boord bevonden zich 167 passagiers en negen bemanningsleden. Videobeelden die worden getoond door Iraanse staatsmedia, lijken te tonen dat het toestel in de lucht al in brand staat.

Het ongeluk met het pas drie jaar oude toestel is een nieuwe tegenslag voor de toch al geplaagde vliegtuigbouwer Boeing.

Alle toestellen van het nieuwe type 737 MAX staan sinds maart 2019 aan de grond na twee fatale crashes binnen een half jaar. Een systeem dat het vliegtuig recht moest houden, maar juist ingreep terwijl piloten nog aan het opstijgen waren, was de belangrijkste oorzaak. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de 737 MAX weer mag vliegen.

LEES OOK: 2019 was een van de veiligste jaren ooit voor de commerciële luchtvaart, ondanks de ramp met de Boeing 737 MAX