Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht.

Een man uit Nieuw-Zeeland nam dat spreekwoord wel heel letterlijk. Hij wilde één kip kopen, maar zat een paar dagen later per ongeluk met 1.000 hele kippen in z’n maag.

De man, Steve Morrow, kwam een online veilig tegen waar 1.000 kippen werden verkocht omdat een boerderij gesloten zou worden. “Met spoed te koop: een toom van 1.000 kippen”, was te lezen in de advertentie van de boerderij met scharrelkippen.

Morrow heeft zelf een bed & breakfast in Nieuw-Zeeland waar al tien kippen rondscharrelen. Hij was op zoek naar “slechts een paar extra” kippen om eieren te leggen voor zijn gasten.

Hij las de advertentie verkeerd en dacht dat hij op de kippen kon bieden, om er vervolgens zo veel of weinig mee te nemen als hij zelf wilde. Daarom bood hij 10,50 Nieuw-Zeelandse dollar, omgerekend 6,04 euro. Op zondagochtend kwam hij erachter dat hij de veiling voor een nog veel lager bedrag had gewonnen: omgerekend 87 eurocent.

De verkoper van de kippen, Matthew Blomfield, nam contact op met Morrow om hem te vragen wat hij eigenlijk wilde doen met de 1.000 kippen. Pas op dat moment kwam Morrow erachter dat hij eigenaar zou worden van alle dieren in plaats van slechts een paar. “Ik was in shock, ik wist niet wat ik moest zeggen”, zegt Morrow tegen Insider.

Hij had geen idee wat hij met alle kippen moest doen en zette daarom maandag een bericht in een Facebook-groep waarin hij met spoed om hulp vroeg. Binnen een paar uur kreeg Morrow duizenden reacties van mensen uit het hele land die hem wilden helpen om de kippen een nieuw thuis te geven.

Lees ook op Business Insider

Een dierenopvang nam contact op met Morrow en bood aan om de hele operatie voor hem te coördineren, zodat alle kippen veilig bij een nieuwe eigenaar konden komen.

Met de hulp van alle mensen in de Facebook-groep en van de dierenopvang lukte het Morrow om op maandagmiddag genoeg plekken te vinden waar alle 1.000 kippen terechtkonden.

Op dit moment ondergaan de dieren een medische check. Daarna worden ze in de komende weken naar hun volgende eigenaren gebracht.

Hoewel de kippen Morrow behoorlijk wat gedoe bezorgden, zegt hij ook dat hij positief onder de indruk was van hoe andere mensen reageerden op zijn verhaal en verzoek om hulp. “Dit heeft me echt laten zien dat mensen in Nieuw-Zeeland als één grote familie zijn en anderen helpen als ze hulp nodig hebben”, zegt hij. “Iedereen noemt me nu de kippenman.”

Lees meer over kippen: